04.10.2016 10:16

Зукърбърг ще спасява света от болестите

Видян 1550 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Глобален проект на Марк Зукърбърг и неговата съпруга Присцила Чан си поставя за цел да избави човечеството от всички болести. Основателят на Facebook ще инвестира милиарди долари в начинанието, в частност – в научни изследвания, съобщава Technews.bg.


С първата инвестиция от $3 млрд. в следващите десет години ще бъдат финансирани проекти за създаване на лекарства срещу четири главни групи заболявания – рак, инфекции, сърдечно-съдови заболявания и неврологични болести.


3 милиарда долара са добър старт, макар и недостатъчни за реализация на амбициозния проект. Мнозина се питат обаче възможно ли е изобщо да бъде намерена панацея за всички болести?


В случая с инфекциозните заболявания, лечението и предотвратяването на повторно заболяване е доста трудна задача. По думите на Ерик Рубин, изследовател от Харвард в областта на имунологията и инфекциозните заболявания, патогенните микроорганизми еволюират с различна скорост. Така например, бактериите, които предизвикват проказа, се развиват бавно и учените могат своевременно да намерят ефективно лекарство. В същото време, грипният вирус мутира с невероятна скорост и си изгражда имунитет срещу лекарствата, поради което на всеки няколко години се търсят нови пътища за борба с него.


„Грипният вирус се променя от година на година и не съществува универсален способ за борба с него. Докато нашата имунна система се справя със своята задача, не ни грози по-голяма заплаха, но ако вирусната инфекция намери вратичка при поредната си мутация, това може да доведе до много големи проблеми”, коментира Рубин, който е скептичен към проекта на Зукърбърг.


Според други специалисти обаче, в бъдеще е напълно реално светът да се избави от инфекциозните заболявания. Франсис Колинз, директор на Националния здравен институт на САЩ, смята, че на определено ниво на научно-техническото развитие ще можем да създадем среда, в която активността на вирусите ще се потушава по-бързо, отколкото способността им да нанасят вреди на хората. Според него, основната задача е да се ускорят и подобрят методите за диагностициране на заболяванията на ранен етап, за да получат хората своевременна медицинска помощ.


Що се отнася до рака, ситуацията е различна. В момента методите за борба с над 100 вида ракови заболявания са доста успешни, като също така е известно, че за възникването им влияе съвкупност от фактори, вкл. възраст, пол, принадлежност към расова/етническа група, местоживеене и др. Роналд Депино, президент на онкологичния център в Тексаския университет, разказва с оптимизъм за прогреса, достигнат в лечението на ракови заболявания. Най-голям проблем от негова гледна точка е неравният достъп до програми за лечения в света. В повечето региони ефективните методи за лечение на обикновените хора са или твърди скъпи, или въобще недостъпни.


Като цяло, повечето специалисти считат проекта на Марк Зукърбърг и Присцила Чан за дързък, но многообещаващ. Независимо дали начинанието ще достигне своята крайна цел – да избави човечеството от болестите, сериозните инвестиции ще помогнат на медицината да реши редица въпроси, свързани с подобряване на здравето и благосъстоянието на хората.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

овен

Днешният ден ви носи енергия за нови начинания

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Днешният ден ви носи енергия за нови начинания.