15.12.2015 10:32

Камери проследяват движещи се обекти, скрити зад стени

Видян 2312 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

     Оборудвани с лазери камери са в състояние да проследяват движещи се обекти, скрити зад ъгли, съобщава Live Science. В бъдеще технологията може да се внедри в автомобилите, за да се избягват инциденти.

      Лазерните скенери, с които се заснемат триизмерни изображения, изпращат светлинни импулси и измерват времето, необходимо за връщане на отразените сигнали. Въз основа на тези измервания обектите се възпроизвеждат в три измерения.
Предишно изследване предполага, че лазерите биха могли да локализират скрит за ъгъл обект чрез излъчване на светлинни импулси към повърхности в близост до него. Повърхностите изпълняват ролята на огледала, които отразяват светлината. Анализирайки отразената от обектите и други повърхности светлина, изследователите реконструират формата на обектите.


       „Способността да виждаме зад стена е забележителна,“ казва Даниеле Фацио от Университета Хериът Уот в Единбург, Шотландия. Една от слабостите на предишното проучване е времето, необходимо за реконструиране на обект. Тази слабост прави невъзможно проследяването на движещи се обекти в реално време. Сега учените са открили начин да виждат скрити за ъгли обекти в рамките на секунди, а не часове.



   Новата система е направена от лазер и камера. Свръхбързото лазерно устройство излъчва 67 милиона импулса в секунда, като всеки импулс трае 10 фемтосекунди (една милионна от една милиардна от секундата). Камерата е толкова чувствителна, че засича отделни фотони и толкова бърза, че заснема фотони на всеки 50 пикосекунди (една пикосекунда е една милионна от една милионна от секундата).


 Фацио е уверен, че системата ще бъде усъвършенствана, за да може да засича изображения от разстояние стотици метри и то по-бързо от три секунди.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

водолей