15.10.2015 10:54

Картата на мозъчната активност е като пръстов отпечатък

Видян 1564 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Невролози са открили, че са в състояние да идентифицират индивиди чрез базова карта на мозъчната им активност, която се сравнява с изображения, направени със скенер, пише BBC News, цитирана от Агенция фокус. Картата е позволила на изследователите да разпознаят модела на мозъчна активност на един човек сред други 126-ма, като намерят съответствие с изображение от скенер, направено по-рано. Разпознаването е възможно, дори когато човек е в състояние на покой при първото сканиране и е активен при второто картографиране на мозъчната дейност. Наред с това картата може да установи определени когнитивни способности, каквито са умението за бързо взимане на решения и логическото мислене.


 Представените в журнала Nature Neuroscience открития демонстрират изненадващата стабилност на тези “функционални пръстови отпечатъци” на мозъка.
“Най-вълнуващо е не това, че можем да разпознаем хора, като ги сложим в машина за ядрено-магнитен резонанс, тъй като можем да разпознаем хора и като ги гледаме”, казва Емили Фин, докторант в Университета Йейл, която е автор на изследването заедно с колегата си д-р Силин Шен. “Най-вълнуващото нещо за мен е, че тези профили са толкова стабилни и надеждни при отделния индивид, независимо дали е днес или утре и назависимо от активността на мозъка по време на сканиране.”
Моделите се базират на мозъчната активност, а не на физическата структура на органа. С хилядите връзки между милиардите ни мозъчни клетки, дори при нормален ядрено-магнитен резонанс, ние сме физически уникални. Фин и колегите й обаче са картографирали всеки мозък единствено чрез информацията за това кои региони при отделните индивиди са склонни да се активизират по едно и също време.





Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

везни

Днес може да се наложи да вземете трудни решения

Днес може да се наложи да вземете трудни решения,