Свързани новини

14.12.2012 16:39

Словакия извоюва да си сложи Св.Св. Кирил и Методий на монетите от 2 евро

Видян 1558 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Словакия ще реализира пускането в обръщение на юбилейна емисия от монети от 2 евро с образа на Светите братя Кирил и Методий, покровители на нацията, след като спечели разгорещен дебат по време на Съвета на министрите в Брюксел тази седмица, съобщава АФП, като цитира министерството на финансите в Братислава.


Миналият месец Европейската комисия излезе със становище, в което поиска свалянето от проекта за юбилейна монета на изображенията на светците и на двойния кръст, на основание оплаквания от някои неназовани държави-членки на Еврозоната, че по този начин се нарушава принципа на религиозна неутралност на символите на ЕС.


„Финансовото министерство приветства одобрението от страна на Съвета на ЕС на юбилейната евро-монета със светците и двойния кръст”, се казва в прессъобщението днес на словашкото финансово министерство, без да уточнява подробности.


Първоначално властите в Братислава бяха отстъпили на искането на Брюксел за премахване на символите от проекта за монета, но след остри възражения от страна на религиозните среди в Словакия, политиците решиха да се застъпят за оригиналната си идея, изтъква АФП.


Монетите трябва да бъдат издадени следващата година, за да отбележат 1 150-тата годишнина от Великоморавската мисия на Светите братя.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

везни