Свързани новини

10.10.2011 14:29

Солариумите са по-вредни от цигарите

Видян 1535 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Солариумите са вредни поне колкото цигарите, защото ултравиолетовите лъчи от тях проникват изключително дълбоко в кожата, сочи доклад на британски учени. Както съобщава Дейли мейл, цитирани от днес.бг, досега се смяташе, че дългите ултравиолетови лъчи UVA, излъчвани от солариумите, предизвикват предимно бръчки и петна по кожата.  Британските учени обаче установиха, че те могат да предизвикат и рак.


Това означава, че за кожата е вредно дори и слабото сутрешно или следобедно слънце, защото тогава количеството на UVA е високо. Застрашени са и шофьорите – UVA прониква през стъклото.
Проф. Йънг от лондонския Кингс колидж изследва въздействието на ултравиолетовите лъчи върху кожата на 12 здрави младежи. Той установи, че UVB увреждат предимно горния слой на кожата. Той се подновява на четири седмици. UVA обаче проникват много по-дълбоко.


Някои от увредените от UVA клетки започват да растат и да се делят много бързо. Затова рискът от рак е по-висок. Според Световната здравна организация (СЗО) канцерогенността на солариумите е не по-малка от тази на цигарите, допълва БТА.


Междувременно стана ясно, че в щата Калифорния прие закон, който забранява на ненавършилите 18 години да използват солариум. Забраната влиза в сила от 1 януари от следващата година. Калифорния е първият щат, който поставя такава висока граница на забраната на солариумите. В Тексас те са забранени за деца до 16 години. 30 други щата също имат въведени някакви възрастови ограничения.


Досега в Калифорния солариумите бяха забранени за деца под 14 години, като тези от 15 до 17 години можеха да ги посещават с разрешение на родителите си. Според данни на професионалната организация на собствениците на солариуми от 5 до 10% от клиентите им досега са били под 18 години. Учени от Станфордския институт за ракови изследвания установиха неотдавна, че меланомата е по-честа сред момичетата и жените в районите с по-високи доходи.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

риби