carnewschina.comВ началото на 2022 г. се появиха съобщения, че Tesla е направила официална поръчка на FinDreams Battery, подразделението за производство на батерии на BYD, за батерии тип "острие", които да се използват в 204 000 автомобила годишно.

Свързани новини

05.05.2023 11:11

Tesla започна производството на Model Y с батерия BYD в немската фабрика Gigafactory

Видян 4953 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Немски медии съобщиха, че германският завод на Tesla в Брунхайде, близо до Берлин, е започнал производството на SUV Model Y с батерия LFP Blade от BYD. Tesla вече произвежда електромобили с батерии CATL, LG за Китай и Европа и с пакети Panasonic за Северна Америка, съобщи carnewschina.com

Според Teslamag.de, базовият Model Y RWD ще бъде оборудван с батерии BYD, докато внесеният в Китай Model 3 ще бъде с LFP батерия от CATL. CATL и BYD са първият и вторият производител на батерии в световен мащаб.

Докато CATL се фокусира само върху батериите, BYD е вертикално интегрирана компания, която покрива цялата верига за доставки на електрически превозни средства - от притежаването на литиеви мини до производството на батерии и електромобили, както и на софтуер и ADAS за своите автомобили. Казвам превозни средства, а не автомобили, тъй като BYD има солидни позиции и в бизнеса с автобуси. Те разшириха дейността си в САЩ със своите училищни автобуси, така че вече има за хората, които се чудят кога BYD ще дойде в Америка. Най-вероятно обаче няма да е скоро с пътнически автомобили.


В началото на 2022 г. се появиха съобщения, че Tesla е направила официална поръчка на FinDreams Battery, подразделението за производство на батерии на BYD, за батерии тип "острие", които да се използват в 204 000 автомобила годишно.

По-късно през юни вицепрезидентът на BYD, Лиан Юбо, заяви в интервю за CGTN, че BYD скоро ще предостави батерии на Tesla. По-късно обаче видеоклипът беше премахнат от уебсайта на държавната медия.


Според няколко източника, запознати с въпроса и цитирани от местното издание Sina Auto Tech през август миналата година, BYD вече е започнала да доставя остриеви батерии за завода на Tesla в Берлин, Германия. Тази фабрика е първата гигафабрика на Tesla, в която се използват батерии BYD. Оттогава до март 2023 г., когато се появиха слухове, че Tesla няма да удължи договора с BYD, не се появиха новини за сътрудничеството между BYD и Tesla. Самият Елон Мъск бързо коментира в Twitter, че отношенията между BYD и Tesla са положителни.

Интересното е, че никога не е имало официално потвърждение за подписването на договор между BYD и Tesla, така че, отричайки слуха за прекратяване на договора, Елон Мъск намекна, че нещо се случва между двата най-големи производителя на електромобили.

BYD съобщи, че през 2022 г. базираният в Шънджън автомобилен производител е продал 1 863 494 нови енергийни превозни средства, състоящи се от 946 239 хибридни пътнически автомобила, 911 140 изцяло електрически пътнически автомобила и 6 115 търговски превозни средства и автобуси.

През април BYD е продал 104 346 BEV автомобила, което е с 82% повече в сравнение със същия месец на миналата година и с 1,7% повече в сравнение с предходния месец. Това е и третият най-добър месец в историята на BYD по отношение на продажбите на BEV. BYD продаде и 105 103 броя PHEV, така че общо BYD продаде 209 464 леки автомобила през април, което е с 98% повече от предходната година. Кумулативните им доставки на NEV достигнаха 4,1 милиона. През първото тримесечие BYD изпревари VW и стана марка номер едно в Китай.

BYD прекрати производството на превозни средства с ДВГ преди една година през април.

За BYD това няма да е първото сътрудничество с конкуренцията. Миналия месец, на 16 април, Toyota пусна на пазара ел-електрически седан bZ3 с много технологии на BYD вътре, включително батерията Blade с LFP химия, задвижването на BYD и електрически двигател от Fudi motors - дъщерно дружество на BYD, изцяло притежавано от BYD. Вторият електромобил на Toyota (да, толкова изостава японският автомобилен производител) получи 5000 предварителни поръчки в първия ден на продажбите в Китай.

Tesla не отговори веднага на молбата на CarNewsChina за коментар; ще актуализираме статията, ако това се промени.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

близнаци