Свързани новини

21.11.2019 11:31

Откриха изчезнала неутронна звезда

Видян 1498 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Астрономите от Университета на Кардиф обявиха, че са открили "изчезнала" преди 32 години неутронна звезда.


 


Става дума за останките на Supernova 1987A.


 


Тя се намира в Големия Магеланов облак на около 168 000 светлинни години от Земята. През февруари 1987 г. е засечена, че експлодира в супернова. Учените обаче не успяват да засекат неутронната звезда, която трябва да остане след експлозията.


 


Вместо това дълго време в тази зона засичат само газ и прах. С помощта на телескопите ALMA, този гъст облак останки е бил изследван отново.


 


"За пръв път можем да кажем, че има неутронна звезда вътре в този облак от останките на суперновата. Светлината е блокирана от много дебел облак прах", коментира Фил Сиган, един от главните автори на проучването. Той допълва, че облакът е толкова гъст, че блокира директната светлина на неутронната звезда в много диапазони.


 


ALMA използва 66 телескопа, които са успели да идентифицират зоната, в която трябва да се намира неутронната звезда. Пред БиБиСи учените допълват, че облакът е около 30 пъти по-голям от Слънчевата система и затова е невъзможно неутронната звезда да бъде наблюдавана директно. Те изчисляват, че облакът може би ще се разсее след около 50 - 100 години и ще позволи директно наблюдение на неутронната звезда.


 


Supernova 1987A остава една от най-важните наблюдавани супернови досега. Една от причините е именно, че учените могат да проследят целия процес от самата експлозия и всички последици в реално време. Самата супернова е била най-ярката, която учените са наблюдавали, от 400 години насам.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

козирог