Свързани новини

08.10.2019 09:10

Учени от 19 страни в Арктика търсят решение на климатичните промени

Видян 2680 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Стотици хора се подготвят за експедиция, чиято цел е да изследва какво означава затоплянето на Арктика за всички нас
 

Те ще се изправят пред едни от най-суровите условия на Земята: полярни нощи, пълен мрак, силни бури и температури, който могат да стигнат до минус 45 градуса по Целзий. Затова Маркъс Рекс който оглавява полярната експедиция от 600 човека – най-голямата досега – е помислил за всичко, което може да се обърка.

„Имаме резервни планове за различни ситуации, дори загуба на плавателен съд“, казва той, макар това да е малко вероятно.

Експедицията на име MOSAiC (Multidisciplinary drifting Observatory for the Study of Arctic Climate)струва 150 милиона долара и ще продължи цяла година, като участниците ще са от 19 различни страни. Това ще бъде най-голямата и най-продължителна полярна експедиция в историята и първата полярна експедиция в район, който глобалното затопляне стопля по-бързо от което и да е място на Земята.

Корабът e тръгнaл от Тромсьо, Норвегия на 20 септември и се е разположил недалеч от северна Гренландия.

Експедицията ще се осъществи предимно на немският ледоразбивач Polarstern, но четири допълнителни ледоразбивача предоставени от Швеция, Русия и Китай периодично ще доставят хора и припаси.

Участващите в проекта, който ще бъде реализиран по време на полярната нощ, ще трябва внимателно да провеждат проучванията си. Еколозите, изучаващи фитопланктона и водораслите, ще използват щадящи червени лампи. Охранителите ще носят очила за нощно виждане, докато патрулират за бели мечки. Дните ще са изключително добре организирани и всеки на кораба ще има определени задължения.

Полярните температури се покачват и това се отразява не само на леда. „Арктика е районът, където се „кове“ времето“, казва Рекс. „Разбирането на Арктика ще ни помогне да разберем какво се случва с времето.“ Разликата между студения въздух на полюсите и топлия тропически въздух съдейства на полярните струйни течения да се проявяват равномерно в северното полукълбо. Когато тази температурна разлика намалее, струйните течения се разколебават и се завихря студен въздух, който може да стигне на юг.


Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

скорпион