Свързани новини

19.08.2019 15:08

Автомобилните гуми ще генерират електричество

Видян 1633 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Aвтомобилите са обект на множество иновации през последните години и вече предлага усъвършенствани системи за асистиране на водача и автономно шофиране. Гумите са един от класическите елементи на този тип превозни средства, като тяхната визия и функционалност не се е променяла съществено от десетилетия. Нов проект на специалисти от Sumitomo, обаче крие нужния потенциал да предизвика следващата голяма иновация в автомобилните гуми.


Причината е, че дъщерната им компания Falken Tyres експериментира с нова технология, която може да им позволи да генерират електричество, докато се движат. Това е възможно, чрез компактно устройство кръстено с името The Energy Harvester и се разполага във вътрешността на гумите. След това при движението им механизмът е в състояние да конвертира статичното електричество в използваема енергия. Проектът им още е в начална фаза, но тестовете са доста оптимистични.


Във вътрешността на The Energy Harvester има два отделни слоя гума, като всеки от тях е покрит с електрод, съобщава CNet. При движението на гумата тя се деформира, което кара негативния и положителния заряд да си взаимодействат. Именно така се генерира малко количество електричество, което все още не е достатъчно, за да увеличи пробега на EV автомобил. Инженерите на Sumitomo ще продължат с тестовете, за да подобрят възможностите на технологията.


Снимка: Getty images



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

стрелец

Денят е подходящ за пътувания или изследване на нови култури и идеи

Денят е подходящ за пътувания или изследване на нови