27.05.2019 11:00

Зависимостта от игрите влезе в списъка с болести на СЗО

Видян 3241 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна



Твърде голямата страст към видеоигрите ще бъде официално призната като психично разстройство. Световната здравна организация (СЗО) е приела преработена Международна статистическа класификация на болестите и свързаните с тях здравни проблеми (ICD-11), която за първи път включва „игрално разстройство, което се счита за болезнена зависимост”, съобщава Technews.bg.

„Игралното разстройство” в ICD-11 е поставено веднага след „хазартното разстройство” и описва почти дума по дума последното, като „хазартът” се заменя с „компютърни игри”. „Хазартното разстройство” е описано като „патологичен хазарт” в класификацията ICD-10, която СЗО е ратифицирала през 1990 г. Текстът на ICD-11 бе завършен преди година. Сега, на 72-та Световна здравна асамблея, той беше официално приет. Редакциите ще влязат в сила на 1 януари 2022 г.

ICD е система за класифициране на болести и разстройства за целите на епидемиологичните изследвания, управлението на здравето, информирането и клиничното лечение. Тя съдържа глава за психичните, поведенческите или невропсихиатричните разстройства, в които се споменава и пристрастяването към игрите. Според описанието, болестта се характеризира с модел на постоянно или повтарящо се геймърско поведение (във връзка с „цифрови игри” или „видеоигри“), което може да се прояви онлайн (т.е. чрез интернет) или офлайн.

Хората, страдащи от това разстройство, могат да имат лош контрол над времето за игра, издигайки значението на игрите до такава степен, че дигиталното забавление да има приоритет пред други жизнени интереси и ежедневни дейности. И накрая, хората могат да продължат да се гмурват в игрите или дори да увеличат вниманието си към тях, въпреки появата на различни негативни последици.

Многомилиардната игрална индустрия не можа да реагира на това решение на СЗО. В съвместно изявление представители на индустрията на Европейския съюз и на седем други държави призоваха СЗО да преразгледа решението за включване на игралните разстройства в ICD-11.

„СЗО е уважавана организация и нейното ръководство трябва да се основава на редовни, значими и прозрачни изследвания, провеждани от независими експерти”, се казва в изявлението. „Геймърското разстройство не се основава на достатъчно убедителни доказателства, които биха могли да оправдаят включването му в един от най-важните нормативни инструменти на СЗО”.

Когато СЗО финализира текста на ICD-11 миналата година, Асоциацията за развлекателен софтуер се противопостави на включването на „геймърското разстройство” в списъка на болестите с аргумента, че подобен ход е много безразсъден и по същество отвлича вниманието от реалните проблеми на психичното здраве на хората, като депресия или социално тревожно разстройство.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

стрелец

Денят е подходящ за пътувания или изследване на нови култури и идеи

Денят е подходящ за пътувания или изследване на нови