20.02.2009 12:56

Палмовото масло пагубно за здравето и околната среда

Видян 1743 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Производството и консумацията на палмовото масло, което се намира в много хранителни продукти е истинска опасност както за здравето, така и за околната среда и дивата фауна.


В един от десет хранителни продукти в супермаркетите може да се открие палмово масло и особено в така наречените промишлени продукти като бисквитите, шоколада, детското мляко, чипс... Намира се също така и в козметичните продукти. Палмовото масло е богато на бета каротин от където идва и неутралния му вкус и минималната себестойност. Богато с мастни киселини превръща палмовото масло в преситено, което го прави опасно за здравето, защото тези мастни киселини може да провокират високо ниво на холестерол, сърдечносъдови проблеми, наднормено тегло даже и някой видове рак. По време на умерен хранителен режим маслата са абсорбатор на мазнини, но слънчогледовото олио и зехтина, съдържат три пъти по-малко мастни киселини от палмовото масло.
Палмовото олио се извлича от фурмите в Африка и Азия и все повече се използва в промишлеността. За да се отговори на търсенето на палмовото масло арабите унищожиха дървета и засаждат палмови плантации. Това от своя страна води до екологическа катастрофа която в краткосрочни планове застрашава изчезването на животински видове, като на пример големите маймуни в Азия.
Палмовото масло трябва да се консумира в малки количества. Препоръчва се да се четат етикетите на хранителните артикули ( палмовото масло може да бъде заместено с растителни мазнини) и да се наблегне към храни съдържащи други видове олио и масло, като на пример маслото богато на витамин А.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

близнаци