12.10.2016 16:10

България, Италия и Франция заедно във фестивал За Хляба

Видян 2494 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Съвместен проект на АРТериа, асоциация за култура, музика и театър от Матера – Италия, Фондация  ”Cвобода от Страха” - България и ”Тоазием пол” –Франция


Какво е общото между нашия лимец и житото на Матера, обявено за световна ценност и под закрилата на ЮНЕСКО?


Фестивалът гостува на В/ХОД арт док зона и на Червената къща в рамките на два дни от 12 до 13 октомври 2016 с това първо, пилотно издание


-    На 12 октомври:


от 15 до 17ч. ще се проведе Работилница нa тема: “Хлябът - същността на живота”.


-    На 13 октомври:


от 16 до 18.00часа- дискусия „Хляб за тялото –хляб за душата“


от 19.30 до 20-30 – италианският спектакъл „Песента на хляба“


от 20.30 – дегустация на вина и сирене от областта Лукания


Работилница „Хлябът - същността на живота”.


Идеята ни е да свържем две поколения: бабите от село Сливня, област Своге – Филатка, Василка и Иванка, които в традиционните си носии, грижливо пазени в скриновете, ще пеят и месят сладки питки с младите участници. Собствениците на вегетарианският ресторант „Слънце и Луна“, които имат фурна за ръчен хляб, замесен с квас, ще се включат в песните и замесването на „магията“.


Публиката, сред която ще са и учениците от средните класове на Италианския лицей, ще има възможност да чуят от Доц. Янева автор на първата книга за обредните хлябове и каква е била ролята им в живота на много поколения, както и защо днес интереса към тези стари традиции се възражда.


На фона на видео от „свещенодейството“ на бабите в село Долен, Гоце Делчевско, внучката Силвина Маневска  ще разкаже как е оценила тези традиции, едва след като е завършила висшето си образование и е избрала да остане да живее и работи като семеен терапевт в София. Ще ни разкаже и покаже как месят и наричат нейната майка и приятелките и  докато правят  трахан или кус – кус.


Среща на традициите. Идващи от другата страна на Егейско море, oт древна Лукания, а сега Базиликата, земя запазила античната история на Magna Grecia, нашите италиански гости, актьорите от спектакъла „Песента на Хляба“ ще изпеят песните за замесване на уникалния хляб на Матера, признат за световно културно наследство oт Юнеско.


Лоредана Паоличели, автор на оригиналната музика на спектакъла  ”Песента на Хляба” пианистка и преподавател в Музикалната Академия на Матера, ще изпълни  на  пианофорте части от музиката на спектакъла.


Публиката ще може собственоръчно да си направи малки питки от замесеното тесто и дa ги бележи с Просфорите, които ще бъдат на нейно разположение.


Хлябът ще бъде изпечен от „Слънце и Луна“ и ще бъде  донесен на следващия ден, 13 октомври за дегустацията, която ще се състои след спектакъла със специалитети и вино от Лукания.


Една истинска “Работилница на живота”, където има обмяна на опит и директно опознаване на традициите.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

козирог

Днес се фокусирайте върху вашите професионални цели

Днес се фокусирайте върху вашите професионални цели.