Свързани новини

26.01.2009 14:10

6,27% безработица в края на 2008 г.

Видян 2024 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

През декември 2008 г. равнището на безработица за страната нараства спрямо ноември с 0.42 процентни пункта до 6.27%. В сравнение със същия месец на предходната година равнището на безработица е с 0.64 процентни пункта по-ниско, съобщиха от пресслужбата на Агенцията по заетостта, цитирана от БГНЕС. 


В бюрата по труда са регистрирани 232 289 безработни или с 15 447 души повече спрямо предходния месец. В сравнение със същия месец на предходната година броят на безработните намалява с 23 621 души или с 9.2%. Нивото на безработицата през декември се определя влошаването на стопанската конюнктура в страната продължава вече трети пореден месец. През декември общият показател на бизнес климата пада с още 18,8 пункта. Влошаването на конюнктурата рефлектира в понижаването на оценките и очакванията на мениджърите във всички наблюдавани отрасли-промишленост, строителство, търговия на дребно и услуги. Във всички сектори се наблюдава спад на нивото на поръчките, а затрудненията, свързани с недостатъчно търсене, нарастват навсякъде. Характерното за декември намаляване на броят на устроените на работа безработни лица на първичния пазар на труда. Обявените през декември свободни работни места в бюрата по труда са 12 388. Към 31 декември 2008 г. са останали неусвоени общо 6621 работни места. Броят им е намалял с 3722 места, основно на първичния пазар, на който незаетите места са с 3135 места по-малко. Намаляват с 1753 места и незаетите повече от един месец до 2782 места, а трайно незаетите се редуцират до 670, което е два пъти по-малко. През декември за едно свободно работно място се конкурират 11 безработни, при 7 за предходния месец и 15 за декември 2007 г. През декември на работа са постъпили 9405 безработни, като почти всички са ползвали посредничеството на бюрата по труда. Повече от две трети от тях са устроени на работа на първичния пазар. По програми и мерки за заетост и обучение, реализирани от Агенцията по заетостта, през месец декември са работили общо 69 831 лица. В квалификационни курсове са включени 444 безработни, а 45 работещи лица са започнали квалификационно обучение, като превантивна мярка за запазване на заетостта им.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.