03.06.2016 15:13

Представиха историческия албум България – памет и чест

Видян 4824 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

С конкурс за рисунки върху асфалт на историческа тема, сдружение „България памет и чест” представи едноименния албум с цветни стикери, придружен от 30 книжки за оцветяване с авторски рисунки. Десетки деца в София и Видин пресъздадоха историята на България, рисувайки върху асфалт. Софиянчетата в обновената „Банска градинка” в столичния квартал „Лозенец”, а малките граждани на Видин в крайдунавския парк при „Телеграф капия”. Най-талантливите сред децата и в двата града получиха подарък новиздадения пълноцветен албум „България – памет и чест”. Към албума, децата получиха и първите два броя книжки за оцветяване, заедно с подарък по 6 цветни стикера. Всяка седмица до края на годината ще излязат още 28 броя книжки за оцветяване, в които авторските рисунки, отговарят на 30-те исторически теми в албума. Всяка от тях крие по едно място за стикер.


В София конкурса за рисунка върху асфалт, бе посветен на децата засегнати от аутизъм. Председателят на сдружение „Аутизъм днес”, Владислава Цолова, поздрави организаторите и благодари на организаторите за инициативата, празника да интегрира децата, за чиито проблеми дневният ред на обществото все не достига. От името на заместник министъра на образованието и науката Диян Стаматов, децата и присъстващите поздрави г-жа Татяна Предова - главен експерт, в дирекция „Достъп до образованието и подкрепа на развитието”.


Кметът на софийския район Лозенец – домакин и съорганизатор на конкурса за рисунка върху асфалт - Любомир Дреков поздрави децата и организаторите с думите: „приветствам инициативата, която е посветена на децата, засегнати от аутизъм, защото само така ще осъществим интеграцията и ще направим така, че да сме единно, истински цяло общество.” Г-н Дреков връчи на организаторите поздравителен адрес от името г-жа Йорданка Фандъкова. В него, столичният кмет, поздравява сдружение „България – памет и чест” и подчертава, че „децата са богатството и бъдещето на една страна, в което трябва да инвестираме много грижи, възпитание, образование, патриотизъм и не на последно място много обич.” В поздравителния си адрес г-жа Фандъкова пожела късмет на участниците и ги насърчи с думите: „Забавлявайте се всички заедно на вашия празник днес, рисувайки моменти от историята на България и се гордейте, че сте българи.”


Пред погледа на журито, съставено от художничките Петра Вълчева и Лена Старибратова малчуганите рисуваха български църкви, фрагменти от кирилицата, черешовото топче и  Светите братя Кирил и Методий. В любимка на всички се превърна дъщерята на Биляна Йотовска – шестгодишната Никол, която освен талантлива гимнастичка, се оказа и всеотдаен артист. Минути след пристигането си Никол започна своята историческа рисунка със символа на България – националният трибагреник. Сред отличените бяха шестгодишните Ники и Георги, а 7 годишния Радослав впечатли с  рисунка на духовното оръжие на българите – пергамент и перо. Децата от образователната платформа digitalkidz и малките приятели на „Четенето и сладко” също се включиха в конкурса. Производителят на млечно кисели продукти „Лактима-България”, раздаде множество подаръци на малчуганите.  Специални гости на малките художници от София бяха Йоанна Драгнева - общински съветник и член на постоянната комисия по образование, култура, наука и културно многообразие, бившият кмет на район „Средец” – Вергиния Стоянова и  множество родители.


По същото време, но във Видин връстници на малките художници, усърдно рисуваха портретите на Ботев и Левски. Те също получиха множество награди. Най-много се радваха на пълноцветния албум със стикери „България – памет и чест” и книжките за оцветяване към албума. След рисунките на асфалта, веднага се заеха с оцветяването на първите две книжки от поредицата, посветена на българската история, а най-занимателно за тях бе откриването на точните места, където да залепят цветните стикери, специален подарък към всяка от книжките с авторски рисунки. Събитието бе организирано от гражданско обединение „Единни за промяна”. "Детското творчество определено ни затрудни в избора, защото всички рисунки са толкова прекрасни", обяви председателят на журито и лидер на "Единни за промяна" Росица Кирова. Организаторите на конкурса за рисунка върху асфалт на историческа тема във Видин раздадоха на всички участници множество лакомства.


Албумът „България – памет и чест”, книжките за оцветяване на историческа тема и стикерите, подарък към тях, от днес са на пазара. Всяка седмица нова книжка за оцветяване с подарък 6 цветни стикера ще радва малките любители на българската история. Автор на текстовете в албума е учителят по история Захарин Захариев. Книжките за оцветяване съдържат авторски рисунки, създадени от младите художнички Лена Старибратова и Петра Вълчева.


Повече информация на www.паметичест.bg



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

рак

Очаква ви продуктивен ден

Очаква ви продуктивен ден, ако успеете да организирате