14.10.2015 10:05

Днес празнуваме Петковден

Видян 1226 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Във всички епархии на Българската православна църква ще бъде почетена паметта на Св. преподобна Параскева Търновска. Св. Параскева или Св. Петка е небесна покровителка на Видинска епархия, съобщава Фокус. Според житието на светицата докато живяла сред хората - не и обръщали внимание. След смъртта й я погребали в гробището за страници. Св. Петка е родена в гр. Епиват на брега на Мраморно море. Тя тръгва по пътя на добродетелта като се отказва от привлекателността и удобствата на светския живот. Заминава на поклонение в Йерусалим, след което се заселва в пустинята. Само на Бог са известни подвизите, които извършва там. По Негова повеля светицата се завръща в родния си град. Живее като чужденка в него неразпозната от близки и приятели. Бог я прославя след смъртта й заради смирението и себеотричането. През 1238г. цар Иван Асен принася мощите й в гр. Търново. Св. Патриарх Евтимий съставя житие на Преподобната и превежда името й като започва да я назовава Петка. След като турците завземат Търново мощите на св. Петка са в Константинопол, а от 1641г. се намират в гр. Яш във Влашко.


Според народните поверия с настъпването на Петковден идва краят на лятото и започва зимата. Народът отбелязва този ден като начало на зимните празници - правят се курбани и сборове. Жените раздават питки за здравето на животните. Св. Петка е покровителка на брака и плодовитостта.


На този ден имен ден празнуват: Петко, Петка, Петкан, Петра, Петрана, Петрина, Петрия, Петричка, Петкана, Пенко, Пенка, Параскев, Параскева, Парашкев, Парашкева, Паруш, Кева.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

овен

Днешният ден ви носи енергия за нови начинания

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Днешният ден ви носи енергия за нови начинания.