02.06.2015 14:45

Приватизацията и ликвидацията на софийските аптеки

Видян 2979 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

След като вчера ви припомнихме за ужасяващите лекарски грешки на болница Доверие, днес продължаваме с приключенията на новоизлюпения банкер - олигарха Огнян Донев. Епизод 2 на сериала Здравен октопод е посветен на Софийски аптеки, приватизирани с фалшиво РМД и парите на Общинска банка преди 16 години. След това те бяха и ликвидирани много успешно.


Целокупният български народ беше особено трогнат, когато разбра, че Донев бил направил първия милион от соц.спестяванията си в размер на 3500 лв. Сам обясни това пред публиката преди години. 


Той датира първия си милион като оборот към 1991 г. Всъщност, тогава тези пари са равни на около 50 000 долара. При нормална норма на печалба от 10%, за бизнесмена би трябвало да са останали 5000 в зелено. 


Наистина големите суми рязко започват да се въртят около Донев след 1999 г., когато тогавашният кмет Стефан Софиянски решава ударно да приватизира София. Всичко се прави с добри намерения. Но тук се сещаме за пословицата относно пътищата, постлани с добри намерения...


“За последния кръг от преговорите за продажбата на предприятието останаха работническо-мениджърското дружество (РМД) на Софийски аптеки и Димитрова Фарма комерс. Офертата на частната фирма е 7,75 млрд. лв. (7,75 млн. след деноминацията), половината от които се плащат в брой до 30 дни след сключването на сделката. РМД дава 3,5 млрд. лв. (3,5 млн.), от които в касата на общината ще се внесат само 300 милиона (300 000 лв). Кметът Стефан Софиянски заяви, че не е съгласен Софийски аптеки да се продадат на едно юридическо лице, което да създаде монопол”, пише на 02.03.1999 авторитетният сайт news.bg. 


Броени дни след това олигархът Огнян Донев приватизира общинското дружество Софийски аптеки чрез РМД. “10 %, които трябваше да бъдат платени веднага, бяха осигурени с кредит от Общинска банка. Останалото бе платено с компенсаторки...Представители на Фарма комерс обвиниха Софиянски, че е поискал подкуп от 2 млрд. лв. (2 милиона) за продажбата на 34 аптеки. В крайна сметка в процеса на търга РМД-то е принудено да увеличи предла- ганата цена до 8 млрд. неденоминирани лв. Плащането е извършено с компенсаторни за- писи по 0,17 лв. Рекапитулацията показва, че РМД-то в крайна сметка е платило общо 1 360 000 лв. (б.р. разсрочени в години). А само застроената площ на аптеките, които се намират на ключови и атрактивни места в София надхвърля 5 000 кв м.”, писа Монитор. 


“Какво печели общината от продажбата на столичните аптеки на Работническо-мениджърско дружество? На пръв поглед парите, които се предлагат, са по-малко от парите на частната фирма, а и плащането е разсрочено. Така обаче се създава средна класа от познаващи работата специалисти в столичния бизнес“ - това заяви кметът на София Стефан Софиянски през 1999 г., когато РМД купи общинското дружество Софийски аптеки. Истинските мотиви РМД да бъде предпочетено пред поизгодните  оферти на други канди- дати станаха ясни чак след 6 години, когато гръмна скандалът с тайната приватизация на акции от Общинска банка. Вече частното дружество Софийски аптеки АД се оказа вторият по големина акционер в банката”, пише Тема. 


“Фирмата е взета изцяло от Донев през 2003 г. За сделката той използва дружеството София АД. Проверка в регистрите обаче показва, че на Булстат номера на София АД отговаря друга компания, свързана с Донев - Донев инвестмънтс АД. Еднакви се оказват и адресите на двете компании – ул. Позитано 12 в столицата. В търговските регистри не е отбелязано двете компании да са се сливали и затова да имат еднакъв Булстат номер. Освен това проверка в ДАКСИ показва, че в момента София АД не съществува”, съобщи преди години ТВ7.


В задачата се пита: какво има на адреса Позитано 12? Една от софийските аптеки – тази към някогашната поликлиника на ЦК на БКП. Преди няколко години проверихме на място какво се случва там. 


“Няма вече Софийски аптеки. Дружеството е ликвидирано”, съобщи фармацевтка, която тогава работеше там. Без дори да е сменена табелата. 


Оказа се, че последен собственик на мажоритарния пакет от 61,762% са тайна за търговския регистър “група физически лица”. Техен партньор с 33,6% е фамозната фирма Телсо, чийто дял в Софарма падна от над 23 на под 5% и която е част от писмото, на базата на което течеше проверка за пране на пари срещу обръч от фирми около бг олигарси. 


Нов собственик на ликвидираното дружество се води Ес Си Ес Франчайз, според Търговския регистър. То пък е собственост на Донев инвестмънтс и Средец АД. 


Какво стана в това време с аптеките? Ами най-ценните от тях бяха разпродадени. “В София затварят аптеки, които съществуват над 40 години. Софийски аптеки закриват три свои обекта - денонощната аптека на площад Света Неделя, аптеката на площад Славейков, както и тази на бул. Дондуков, каза през 2007 г. председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов пред БНР. 


Само от цената на една от тях хората на Софиянски взеха толкова, за колкото купиха цялата верига с традиции, име, златни недвижимости и готов бизнес. 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

скорпион