15.12.2008 10:43

Генерална репетиция

Видян 1491 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Така прецени ситуацията невярваща на очите си продавачка в малък магазин на пазара „Красно село”, в който обикновено я влязат трима-четирима души на ден, я не влязат. „Генерална репетиция за Коледа ли имат тия хора”- не че й беше неприятно, макар досадно разпитващите да си бяха доста повече от купуващите.


Хората наистина вече много пазаруват. Особено в големите магазини и особено в края на седмицата. Дори в неделя, когато обикновено е много по-спокойно. И пазаруват със стратегия, това трябва да се отбележи. Съвсем предвидливо и целенасочено купуват всичко, или почти всичко за празниците, което не се налага да се вземе в последния момент поради срока на годност и необходимостта да е прясно. Даже пуйки се купуват от сега. Може разбира се да си ги сготвят същия ден, но едва ли. Като се имат пред вид конкретните препълнени ( ПРЕпълнени) колички за пазаруване, си личат нещата, предвидени за употреба веднага, или днес-утре и купените със специално предназначение.


Десет дни преди Коледа и магазините, и пазарите също са в треска и добре подготвени, това също трябва да се подчертае. Макар че може да се види и такава сергия – пликове с тиква на парчета, ряпа и пакетчета сушени ябълки, внесени от Германия по 2.50 лева за 100 грама. Никой не знае откъде са му попаднали на този дядо тези ябълки, на кого прави услуга да си разваля сергията и изобщо дали някой от двамата ( дятото и другият) си мисли, че това може да се продаде на пазара. Както и да е. Всеки предлага каквото има, пък ако някой купи, толкова по-добре. Купувачът в крайна сметка е човекът, който си дава парите за каквото прецени.


В този ред на мисли, както се казва, и в „Кауфланд” ( Овча купел) продават вече „баница със сирене и с късмети”. На кого му е притрябвала сега баница с късмети? Може някой наистина да направи „генерална репетиция” и като му дойде времето да си купи точно такава баница, не друга. Обаче. Произходът на баницата не е ясен. Пише „Кауфланд”. Добре. Дали са си труда да направят нещо свое и да го пробват, но едва ли. Като се имат пред вид всички други стоки от този род, които продават. Нещо важно и нещо необяснимо. Първо – не пише „произведено”, а „пакетирано” и няма посочен срок на годност. Разбира се всеки може да прецени дали му върши работа баница със сирене и с късмети, пакетирана на 14.12. и докога ще става за ядене. Необяснимото е как е една баница е пакетирана в 12 часа и 1 минута, след като часовникът ви сочи 11.50. И телефонът това показва. И човекът, когото питате колко е часът, казва същото. Гледате други баници ( от десетината подредени ) . Някои са пакетиран и в 8 и нещо, други в 9 и нещо. Необяснимо е на кого му трябва да излъже с половин час, да кажем, или с няколко часа и как това се получава, как може таймерът „да лъже”. За хората, които разбират от техника сигурно е по-обяснимо, но по въпроса „защо” това се прави наистина отговор не откриваме.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

рак

Очаква ви продуктивен ден

Очаква ви продуктивен ден, ако успеете да организирате