01/02

Свързани новини

02.12.2008 17:53

Иван Кръстев - сивият кардинал на олигарсите

Видян 13233 пъти | Коментари 0
Гласували 13 рейтинг: 3.1538
много слаба слаба добра много добра страхотна

В детската градина, когато някой се изказваше по всички теми, му викахме “дървен философ”. В литературата са известни много герои, които разбират от какво ли не. Веднага се сещам за Остап Бендер например...
Винаги съм се чудел какъв е точно Иван Кръстев. Чувам напоследък, че той бил сивият кардинал на много олигарси – от политически като Бойко Борисов до икономически като Валентин Златев. Дали е така? Не зная.
Сещам се за една статия, в която Иван Кръстев беше написал “по-цели нощи”. Чудих се известно време как е възможно човек с толкова претенции да не следва елементарните езикови правила. Може ли да не знае, че не след всяко “по” се пише тире, а само при сравняване? Такива неща учехме във втори клас.
Това звучи още по-смешно на фона на друг един факт. “Политологът Иван Кръстев е сред 100-те най-влиятелни интелектуалци в света според класацията на авторитетното списание Foreign Policy”, писаха преди време. Хайде, моля, да не забравяме, че Иван Кръстев е главен редактор на Foreign Policy.
Кой друг разбира и от политика, и от икономика, и от финанси, и от петрол, и от образование, и от еврофондове едновременно и то дотолкова, че да дава високопарно мнение по всички тези теми?!
По повод проблемите ни с еврофондовете например тези дни четем следното забавно мнение на Кръстев: “Това се случва в момент в който се знае, че всички страни имат ликвидна криза и спирането на този тип пари създава проблеми, допълнителни на ликвидността”. Каква ти тук ликвидност би попитал някой истински спец по тези въпроси. Съществена част от “спрените” пари са по ИСПА – една програма, по която за цели осем години сме усвоили едва 20%. Сиреч спират ни нещо от нищо. 
Експертността на Кръстев удря и петрола. През лятото той критикува правителството с неговата заложена в бюджета цена от 80 долара за барел нефт, без да се замисли, че рискува да стане смешен: “Рекордните цени на петрола и положението на световните пазари са ситуация без аналогии – казва председателят на Центъра за либерални стратегии. “През следващата година и половина-две цените на петрола ще вървят нагоре”. На семинар за пазара на петрол у нас, организиран от Лукойл България той се изцепи още: “Първата група от експерти смята, че рекордните цени на петрола са балон, който ще се спука, а цените ще спаднат под 100 долара за барел. Втората пък застъпва тезата, че светът трябва да се разделим с представата за евтиния петрол заради достигнатия пик в неговото производство при непреставащо нарастващо потребление. Българското правителство работи само с оптимистичния сценарий”, сподели още Иван Кръстев. Той препоръча в България да се започне работа по енергийна стратегия, но с няколко сценария.
Ако и мъдрите ходове покрай битката Коритаров – Златев са били идея на Кръстев, особено пожълтяването на скандала, дали от Лукойл не е време да преосмислят избора си на “гадачи”, както би ги определил Царят.
Симеон сигурно искрено се е смял искрено и на следната безсмислица, отразена в пресата: “Според политолога Иван Кръстев събитията в НДСВ отразяват ситуацията в управляващата коалиция”. А как да бъде иначе, другарю Кръстев – жълтите да излязат извън времето и пространството ли? Дали пък Царят не е достатъчно умен и ловък, за да ги разбира по-добре тези работи.
Бурен смях сред политиците и средноинтелигентните българи май ще да е предизвикал и следният коментар: “И въобще политиката и икономиката днес са два паралелни свята, които почти не се допират”.
То как ли да реагират изобщо на човек, който казва: “хора, които живеят в глобалния свят”. А има ли триъгълен свят? Някои хора май не са чували за тафтология.
Освен човек да говори, понякога е добре и да се слуша, а публиката не бива да съди само по непрестанния поток от думи за мъдростта на даден оратор.
Как Кръстев можа да определи софийския кмет така: “Бойко Борисов е антиподът на българската съдебна система”.
Без коментар оставяме и следващата фраза, която ражда нонсенса “институционално държание”: “Борисов само ще спечели, ако започне да се държи по-институционално”.
Приятел ли е човек, който твърди: “Когато Борисов обещава, че ще дере корумпираните, това не казва много за това какво ще прави ГЕРБ във властта, но създава очакването, че нещо ще се случи”. Във време на криза най-важна е предвидимостта, а чакането на чудо вече много пъти ни изигра лоша шега.
Съветите на Иван Кръстев не са адресирани само до бг политиците. Той си позволява да наставлява даже Путин и то с абсолютно взаимно изключващи се факти: “Глобалната икономическа криза буквално разтърси руското правителство. За първи път Путин не може да се обърне към руското общество и да им каже – следващата година вие ще живеете по-добре от тази. Това създава определен тип истерия в едно управление, което е свикнало и се надява всичко да е под контрол”. Това от една страна, от друга: “Руската държава е изключително ефикасна. Тя изглежда силна”. Значи хем има истерия, хем има силна държава.
И понеже някои имаха наглостта да злепоставят 19’ пред банките заради верни факти, какво ще кажат за нагнетяването на напрежение от следния цититат от интервю на Кръстев по БНР: “Водещ: Заразата от реалния сектор ще се прехвърли...
Иван Кръстев: Тя се връща в банковия сектор през увеличаване на кризисността за връщане на кредити, тъй като кредитната диспозиция по отношение на гражданите е сравнително голяма и тъй като банките имат своя проблем преди това, има възможност за второ връщане на икономическата криза като финансова криза. Така че според мен всички тези неща са реални. Тук правителството е изправено пред тежък избор, трябва да бъда честен, тъй като България помни кризата от 1996-1997 година, има опасност колкото повече се говори за криза, да бъде създадена една паника у населението и то да започне да се държи напълно ирационално”.
Оригинална позиция – говорим за “кризисност”(няма такава дума), за да пазим от паника!!!



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.