01.12.2008 16:36

Всеки десети в света страда от дислексия

Видян 3169 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Десет на сто от хората в света са засегнати от състоянието дислексия, коси статистиката. Миналата седмица у нас стартира мащабен проект в подкрепа на деца и младежи, страдащи от това състояние. Той е под егидата на Първия национален център по дислексия и БТК ГРУП.
Инициативата „Ателието на Леонардо“ носи името на един от най-известните в света дислексици – Леонардо да Винчи.
Доказано е, че дислексията не е болест или увреждане. Тя представлява нарушение, което оказва влияние върху развитието на личността и цялостното й психично функциониране, казаха проф. Ваня Матанова и проф. Георги Бишков. Те представиха подробности за това състояние и начините за развитие на уменията на засегнатите деца.
Хората с дислексия изпитват затруднения при писането, четенето и смятането. Първите симптоми възникват у децата още в предучилищна и училищна възраст. Сред проявленията им са – лесно разсейване при работата със символи, нечетлив почерк, запъване при четене, бавно темпо при писане, четене или смятане.
„Навременното разпознаване на симптомите и консултацията със специалисти са от изключително значение за по-нататъшната терапия на детето и развитието му като личност в дългосрочен план“, коментира Жасмина Йонкова, организатор на кампанията и основател на първия център за деца дислектици у нас.
Установено е, че при страдащите от това деца,силно са развити креативните умения. Затова арт-терапията е един от най-успешните методи за преодоляване на това състояние. „Ателието на Леонардо“ предвижда да развива тези дарби у децата чрез работилници по рисуване, мода, фотография, спорт и музика.
Амбицията е след края на кампанията, центрове, подобни на функциониращия в Русе, да бъдат открити в София, Варна и Стара Загора.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

ДА! Комат в името на формата

ДА! Комат в името на формата

Къде отивате, ако сте в София през ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

дева