Свързани новини

09.12.2010 14:31

Растенията с големи листа забавят глобалното затопляне

Видян 5201 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В свят с два пъти по-голямо количество въглероден диоксид в атмосферата растенията може да растат повече и да предизвикат ефект на застудяване. Това обаче няма да бъде достатъчно, за да се сложи край на последствията от глобалното затопляне, оповести НАСА, цитирана от Франс прес.


Когато става дума за дългосрочни прогнози, една от свързаните с климата неизвестни е как ще "реагира" Земята към покачването на температурите. Растенията ползват въглероден диоксид, слънчева светлина и вода при фотосинтезата. Те могат да се приспособят към покачване на нивото на въглеродния диоксид чрез по-ефикасно използване на хранителни вещества и израстване на по-големи листа.


По-ефикасно използване на вода и хранителни вещества е наблюдавано при експериментални изследвания и може да доведе до растеж на по-големи листа, се казва в комюнике на НАСА. Трудно е обаче да се предскаже какви ще са последствията от това израстване на растенията върху глобалното затопляне.


Според прогнози, съставени въз основа на компютърен модел, може да има застудяване в дългосрочен план от порядъка на минус 0,3° по Целзий в света. Повечето компютърни модели обаче са базирани върху затопляне в дългосрочен план с 2-4,5° по Целзий. Израстването на растения с големи листа забавя, но не слага край на последствията от глобалното затопляне, заяви ръководителят на изследването Лахуари Бунуа.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

козирог