Бързо и лесно! Вкусно и пълно с витамини. Това ни внушават от телевизионните реклами всеки ден за сухите супи и подправки. Ако прочетем на шaреното пликче „Accent“ няма да знаем що е то. Това е търговското име на подправка, която съдържаща 78% глутаминова киселина. Слага се в почти всички подправки и придава вкус на гадни храни и ни кара да ядем още и още. "Синдром на китайския ресторант" се нарича състояние след като сме поели голяма доза от киселината. Усещаме изтръпвания, мравучкания, стягания в гръдния кош, сърцебиене, слабост, спазми и болки в корема. Особено опасно е за бебета и малки деца, но е скрит в толкова много хранителни продукти,че майките без да искат го дават на децата си. Той се слага в големи количества, за да стимулира апетита. Маркира се върху етикета само ако е в свободно състояние, но ако е като част от други подправки - не, макар че той представлява около 60% от техния състав.
Има го в сухите супи, в безалкохолни напитки и в сосове. Съдържа се в овесеното брашно и в подправки за ястия.
Известно е, че дегенеративните заболявания на нервната система се свързват с увреждането й от свободни радикали. Тези процеси обикновено са бавни и коварни. С напредването на възрастта този елемент се натрупва и води до хипогликемия .
19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.
Толерира се използването на кирилица.
Няма коментари към тази новина !
бТВ Синема 05 май 21:00ч.
Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс