Молитва за Странджа
01/02

Свързани новини

14.09.2023 15:37

Молитва за Странджа планина изпя Цветелина в песента Нестинарски огън

Видян 577 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Една магична и мистична песен, която завладява от първия миг, в който я чуеш


Според много хора чули песента, тя притежава лечебна сила и пречиства пространството и човека, който я слуша. Изпълнителката споделя, че когато се чувства напрегната си пуска песента и има усещането за успокоение и пречистване в себе си.


"Нестинарски огън" сам е повикал певицата по своя непредсказуем начин. Цветелина усеща, че трябва да вземе от библиотеката си, стихосбирката на Ивелина Радионова "България в сърцето ми". Отваря на случаен принцип и попада на стихотворението "Нестинарски огън".


В момента, в който прочита заглавието идва мелодия с всяка следваща дума.  Така се ражда песента, за няколко мига. След това, в съзнанието й потича безмензурна част с текст: "С огън ме пречиствай Боже, с огън и вода"... Започва да я пее с цяло гърло и сърце, и усеща как минава ток по тялото й. Това вече е окончателен знак, че песента е специална и трябва да види бял свят. Още повече, че самата мелодия се ражда в ритъма на нестинарския танц.  



Като автор на музиката, певицата участва активно и в аранжимента, който поверява на Ангел Ефтимов, дейно се включват и майсторите на гайда Петко Янгьозов и тъпан Николай Чапкънов. Творческият екип е в истински възторг от енергията, която се лее по време на творенето.


Шегуват се, че правят филмова музика.


На въпроса от Ангел Ефтимов, защо ти е тази песен, Цветелина отговаря:


- Ей така, за мен и защото няма такава песен, което е самата истина. Има специална мелодия с тъпан и гайда, на Нестинарския (обред) танц, но никога не е бил възпяван.


Видеото бе заснето в Община Малко Търново на 20.07. -  Илинден, в село Стоилово, когато истински нестинар в лицето на Костадин Михайлов, влиза в огъня за обреда, който се извършва в тайнство от векове. Точно преди самия ритуал, завалява проливен дъжд. Това, което се пее в песента, с огън и вода, се реализира наяве.


Въпреки това огъня продължава да гори и влизането в него е възможно.


Екипът на Чарли Жиров и Ивалина Василева успяват да заснемат прекрасния залез над Странджа планина, който също символизира огъня и невероятно красивия водопад - "Докузак".


Цветелина благодари за всеотдайното съдействие на община Малко Търново, които са ги посрещнали толкова гостоприемно, че Странджа планина ще остане завинаги в сърцето на целия екип, освен с неподправената си красота и мистерия, с гостоприемния дух на странджанци. Всичко това не се описва с думи. Който не е посетил Странджа планина, той не я е обикнал завинаги.


Специални благодарности към всички спомогнали "Нестинарски огън" да огрее сърцата и душите на хората.


Предавайте го

Премиерата на "Нестинарски огън" беше на 14-ти септември - Кръстовден, в ефира на Фен фолк ТВ и Агро ТВ, които са медийни партньори на Цветелина.


ВИДЕО ТУК

в официалния ютуб канал - https://www.youtube.com/tzvetelinamusic


в официалната фейсбук страница -
https://www.facebook.com/tzvetelinabg1









Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

телец