Сър Майкъл се превърна в познато лице от малкия екран благодарение на откровените интервюта с известни личности

Свързани новини

17.08.2023 14:57

Почина телевизионният водещ Майкъл Паркинсън

Видян 1084 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Телевизионният ветеран, журналист и автор Майкъл Паркинсън, смятан за Краля на британските водещи на чат-шоута, почина на 88-годишна възраст, предаде Прес асосиейшън/ДПА.

"След кратко боледуване сър Майкъл Паркинсън почина мирно у дома снощи, заобиколен от близките си", се посочва в съобщението, предоставено на Би Би Си от семейството на водещия.

През годините Паркинсън е интервюирал някои от най-големите имена на Холивуд - Джеймс Кагни, Фред Астер, Лорън Бакол, Ингрид Бергман.

Сър Майкъл се превърна в познато лице от малкия екран благодарение на откровените интервюта с известни личности.

Телевизионното шоу на Паркинсън по Би Би Си стартира на 19 юни 1971 г. и е излъчвано до 1982 г. След възобновяването му през 1998 г. то незабавно се превръща в хит. В периода между 2004 и 2007 шоуто се излъчва по Ай Ти Ви 1.

През дългата си и забележителна кариера Майкъл Паркинсън е посрещал гости от ранга на Мохамед Али, Дейвид Бекъм, Дейвид Боуи, Джон Ленън, Селин Дион.

Сред най-запомнящите се интервюта в кариерата му са тези с голямата британска звезда на екрана и сцената Хелън Мирън и американската актриса Мег Райън.

Когато Мирън му гостува през 1975 г., Паркинсън я представя като "секс кралицата" на Кралската шекспирова компания и я пита дали физическите й дадености й пречат да бъде призната за сериозна актриса.

Едно от най-емблематичните му интервюта обаче остава "леденият" разговор с Мег Райън през 2003 г., по време на който холивудската звезда с каменно изражение дава едносрични отговори, докато промотира недостатъчно добре приетия трилър "Нож в раната".

Години по-късно Майкъл Паркинсън поднася извинения на актрисата, казвайки, че тогава и двамата не са били във "върхова форма".

Преди да започне телевизионната му кариера, Паркинсън е работил за някои вестници, сред които "Дейли експрес", предаде БТА.

Майкъл Паркинсън спуска завесата над 30-годишното си чат-шоу в края на 2007 г. с последно предаване, в което в двучасов специален филм участват Дейвид Бекъм, Майкъл Кейн, Дейвид Атънбъро, Джуди Денч, Една Евъридж, Били Конъли, Питър Кей и Джейми Кълъм.

По повод последното шоу той казва: "През годините за мен беше привилегия да се срещна с някои от най-интелигентните и интересни хора. Това винаги ми доставяше голяма радост и ще ми липсва".

Майкъл Паркинсън се е изявявал и като радиоводещ и спортен журналист.

През 2008 г. той е посветен в рицарско звание от кралица Елизабет Втора в Бъкингамския дворец и казва за отличието: "Никога не съм очаквал това да ми се случи - мислех, че има по-голям шанс да се превърна в марсианец".

През 2013 г. Майкъл Паркинсън споделя открито, че е диагностициран с рак на простатата след рутинен медицински преглед.

Той има трима сина от съпругата си Мери, за която се жени през 1959г.














Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

телец