Свързани новини

15.06.2009 13:13

Неизвестни селища от Римската епоха локализирани край Варна

Видян 2136 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Приключиха кратките сондажни проучвания в местността Ментешето край Варна, проведени от н.с. Александър Минчев и Теодор Роков от Археологическия музей в града. Целта беше да се изследва съществуващата на това място каменна структура и терена под нея, разкрива БГНЕС.


Тя наподобява долмен – характерни тракийски гробници от ранно-желязната епоха, които се срещат в Южна България. Същевременно имаше съмнение, че структурата е нова, изградена преди 15- 20 години. Проучванията в дълбочина потвърдиха тази версия. Структурата над повърхността на земята е направена от каменни плочи, извадени от градежа на терена преди около 20 години при строежа на съществуващото наблизо голямо водохранилище
Под нея обаче в дълбочина се разкриха 3 основни периода на живот на това място. Най-ранният е римският – II – III век, с който се свързва откритата каменна настилка, вероятно част от двор на голяма сграда или римска вила. Тя е била унищожена към средата на III век при готското нашествие. След няколко десетилетия на 20 см над откритата настилка са изградени основите на сграда, вероятно от края на III – IV век, която не е просъществувала дълго.
По-късно - през IX-X век тук е съществувало старобългарско селище. За това свидетелстват откритите – част от огнище и керамика с характерна украса. Може би мястото е било обитавано от през XVIII-XIX век, тъй като се откриха фрагменти от керамика от този период. Макар и кратки тези разкопки локализират със сигурност мястото на селища, изградени едно върху друго. За съществуването им досега само се предполагаше. Информацията е на кореспондента на БГНЕС във Варна.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

везни