Свързани новини

02.06.2009 16:27

Олигарсите: Меглена Кунева – съдбата винаги да бъде първа

Видян 8108 пъти | Коментари 0
Гласували 3 рейтинг: 4.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Мнозина вярват, че магията на числата предопределя съдбата. В случая с Меглена Кунева рождената й дата 22 юни съответства на лично число 1 – номерът на лидера. Орисана е да бъде първа. Навсякъде и във всичко.


Тя е първият евроминистър в българското правителство в кабинетите на Симеон Сакскобургготски и Сергей Станишев. Тя е и първият в историята български еврокомисар – от януари 2007 г., веднага след приемането на нашата страна в ЕС. Тя също така е водач на листата на НДСВ за следващия европарламент.


Според данни на агенция Медиана, оповестени преди броени дни, Кунева е номер едно като желание на българите за техен представител в Брюксел. Печели 45,1% одобрение. След нея се нареждат водечът на листата на БСП Ивайло Калфин и Емил Кошлуков, който е кандидатът на Лидер.


Тези неща са широко известни. 19 минути си направи труда да ви открие други факти от живота на Кунева, които вероятно не знаете. На предизборна среща в хотел Хилтън миналата седмица тя обяви екологията за своя кауза. “Просто думи”, би казал някой. Но не и, ако познава Меглена. Тя има две специализации по екоправо в Оксфорд център, Лондон и в прочутия Джорджтаунски университет в САЩ (където я обучават и за дипломат), както и от финландския Турку. Като доктор по право от СУ Св. Климент Охридски и старши правен съветник в Министерския съвет от 1990 до 2001 г., пак тя е в основата на повечето зелени закони, приети у нас. През 1995 г. е консултант на Световната банка по създаване на доверителен екофонд, както и член на българската делегация на четвъртата сесия на Комисията по устойчиво развитие на ООН. Вероятно по тази причина е приета и за членна Международния съвет на ООН по екологично право със седалище във Виена.


Жалко е, че не придобива голяма известност работата й върху отоговорността за екологични вреди в процеса на приватизацията, която публикува през 1994 г. Ако повече хора я бяха чели, днес нито щяхме да бъдем заплашени от наказания от Брюксел заради немепото отношение на нашия бизнес към зелената тема, нито крайбрежието ни щеше да бъде превърнато в бетонна джунгла.


Друг малко известен факт от нейната биография е битието й на член на Надзорния съвет на Агенцията по приватизация. Тя пребивава на този ветровит пост от 1994 до 1995 г., когато се сменят премиерите Беров, Инджова (самата тя шеф на въпросната агенция) и Виденов.


Не са много и тези, които знаят, че докато води Добър ден по програма Христо Ботев на Българското национално радио, сегашният еврокомисар по защита на потребителите едновременно с това е и асистент по право в Софийския университет.


Най-забавната част от биографията на Кунева е една кинонаграда за нея, свързана с юридическата й история. Меглена е автор на сценария за документалния филм на Иглика Трифонова Разкази за убийства. Лентата е отличена със Златна роза на фестивала на българското кино във Варна в далечната вече 1993 г.


Едва ли много политици могат да се похвалят с толкова много неща.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

риби