Свързани новини

30.05.2009 11:23

Дойчин Василев: За пръв път виждам палатките затрупани с 3 м сняг

Видян 5764 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Алпинистите Дойчин Василев и дъщеря му Мариана пристигнаха на летище София, предаде БГНЕС. Те не успяха да изкачат един от 8000-ниците в света Манаслу, по време на експедицията си.


Като причина за неуспеха, Дойчин Василев посочи липсата на достатъчно средства и лошите метеорологични условия. „За пръв път виждам палатки затрупани с три метра сняг, която не може да се пробие дори с пикел”, заяви той при пристигането си на летището. "Аз такова нещо не съм виждал, много тежък сезон, много сняг. Единственото ми утешение, е че ние бяхме най-малката експедиция, с най-малкото инвестиции и най-малко загуби", поясни Василев. И преди знаех, че успехите се постигат с много пари, но сега ми се наби в очите, отговори на въпрос на БГНЕС алпинистът. На Манаслу (осмият осемхилядник в света), всички бяха с шерпи, имаха по трима-четирима в екипа си, което им спестяваше тежката физическа работа. Имаха резервни палатки, защото снегът покри всичко и разруши два лагера и този, който имаше резерви, можеше да продължи. Ние се отказахме в момент, когато природата реши да се подиграе с нас. Накрая се оправи, всичко се стабилизира, но ние трябваше да си тръгваме. Стигнахме до 6800 м. Тъкмо се аклиматизирахме и дойде много лош период - три денонощия валя сняг, на мен ми омръзна да снимам снежинки. Накрая останаха само 5-6 души - руснаци и една женска експедиция, която имаше много силен екип - филмов и мощна подкрепа от шерпи, каза Дойчин Василев.


В лагера се появи някакъв българин от Черна гора, който миналата година два пъти е опитвал да изкачи връх Манаслу - есента и пролетта - видя каква е ситуацията, взема си хеликоптера и си тръгна. На нас ни попречи това, че трябваше да се връщаме пеша от върха и то за около 5 дни - разстоянието е голямо. Когато бях на Еверест не съм газил по-голям сняг от 3 см, а сега трябваше всеки ден този, който тръгне пръв да прави пъртина. Дори от палатките в базовия лагер до кухните да отидем, газехме в сняг до пояса. Бях измислил добра тактика, ако имахме шанс поне за половината това време щяхме да изкачим върха. Аклиматизирахме се успешно. Не сме оставили българското знаме - снимахме го и си го върнахме, каза Дойчин Василев. Възхищавам се на сем. Колчеви, които изкачиха Еверест, допълни Василев.


Няма следваща цел, видях че мога да издържам на такава височина, каза Марияна Василева, дъщеря на алпиниста. Надявам се да има следващ връх. Еверест е голямо предизвикателство, не се отказвам, посочи дъщерята на големия алпинист, един от българите покорил покрива на света..



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

стрелец

Денят е подходящ за пътувания или изследване на нови култури и идеи

Денят е подходящ за пътувания или изследване на нови