Свързани новини

21.05.2021 11:25

Гледаме филма Борис Първи за 24 май по БНТ

Видян 3083 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

За Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност - 24 май, обществената телевизия е подготвила специална празнична програма. Освен концерт-спектакъла „На 24 май с БНТ“, който ще започне в празничния ден веднага след централна емисия новини, БНТ ще излъчи световната премиера на опера-ораторията „Кирил и Методий“ документални, поредица от игрални филми, церемонията „Питагор“. Предаванията „Култура.БГ“, „Последният печели“ и „Библиотеката“ са със специални броеве, посветени на националния празник.  „КУЛТУРА.БГ“ - 11:00 ч. В празничното издание, гости на Димитър Стоянович  ще бъдат младата поетеса Димана Йорданова и актьорът Боян Арсов, които ще споделят визията на младите артисти за традициите и културата ни днес. Проф. Цочо Бояджиев от СУ ще разкаже как успява да преведе на достъпен език за млядата аудитория най-високите образци на световната култура и философия. От Франция ще се включи Мари Врина-Николов (носителката на наградата за превод присъждана от Сорбоната  - „Етиен Доле“ 2021 г.), превела на френски едни от най-големите имена в съвременната и класическа българска литература. Александра Гюзелева ще се включи от Народния театър „Иван Вазов“, от където ще се излъчи празничен концерт-спектакъл „На 24 май с БНТ“ от 20:30 ч. Диана Благоева от Институт за български език към БАН ще представи най-новия „РЕЧНИК на новите думи в българския език“, от първите две десетилетия на XXI век. ЦЕРЕМОНИЯ „ПИТАГОР“ - 18:00 ч.

Церемонията „Питагор“ - награди за принос в науката на Министерство на образованието и науката има дългогодишна история и представя утвърдени и млади учени, колективи и фирми, ангажирани със значими обществени предизвикателства и по-доброто бъдеще на България.  

Звездни гости на значимото събитие ще бъдат Деси Добрева и квартет „Дестини“, а домакини на церемонията са водещата на правенето „Библиотеката“ Анна Ангелова и водещият на предаването „100% будни“ - Стефан А. Щерев. „ПОСЛЕДНИЯТ ПЕЧЕЛИ“ - 19:00 ч. Забавно-познавателното шоу „Последният печели“ ще предложи на зрителите на БНТ 1 своето специално празнично издание. В надпревара за победата ще се състезават специалист-филолог и трима директори на училища. Въпросите, разбира се, са ориентиране към разнообразни сфери на знанието, но акцент са азбуката и словото. Зрителите ще си припомнят кои са големите български писатели-класици, интересни факти за азбуката и нейните създатели, ще научат някои любопитни сведения за известни творци. ОПЕРА-ОРАТОРИЯ „КИРИЛ И МЕТОДИЙ“ - 21:30 ч. (премиера)На 24 май, от 21:30 ч., БНТ 1 ще излъчи премиера на опера-ораторията „Кирил и Методий“ от световноизвестната българска композиторка Живка Клинкова. Продукцията е дело на Софийската опера и балет и е в чест на 40-годишнината от обявяването на Светите братя Кирил и Методий за съпокровители на Европа от Папа Йоан Павел II. „БИБЛИОТЕКАТА“ - 23:00 ч. На 24 май  от 23:00 ч., културно-литературното предаване „Библиотеката“ с водещ Анна Ангелова ще се излъчи от Националната библиотека „Св. св. Кирил Методий“, за да разкаже за нейните съкровища и дългогодишна история. Гости в


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

овен

Днешният ден ви носи енергия за нови начинания

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Днешният ден ви носи енергия за нови начинания.