Свързани новини

06.05.2021 09:05

Почитаме свети великомъченик Георги Победоносец

Видян 2581 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

На 6 май православната църква почита паметта на един от най-почитаните светии - великомъченик Георги Победоносец. (275-281 – 23 април 303). Той е един от най-почитаните светци, пример за борба със злото, мъченик за Христовата вяра в Източноправославната църква, а за земеделските стопани е покровител на стадата и реколтата.


На Гергьовден имен ден имат 225 хиляди българи, а Георги е най-разпространеното мъжко име у нас. Носят го 155 хил. души.


Възпяван като победоноец заради претърпените страдания за вярата, великомъченик Георги е вдъхновяващ образец за християните, посочи архимандрит Нифонт пред БНР:


"В акцента да е духовното първо - това, което можем да извлечем от празника като полза за душата, за да може всеки един да се помоли вътрешно за себе си свети Георги да му помогне да започне борба със злото в себе си. Ако всеки води такава борба, като цяло обществото ще е добре".


Според преданията Георги е римски войник, християнин. Роден в Кападокия (днешна Турция) в християнско семейство. Баща му е служил като офицер в римската армия, майка му е от Лида, Палестина, където се връща като вдовица с малкия си син.


Младият Георги следва пътя на баща си и постъпва на служба в армията, където се проявява като добър войник и бързо се издига във военната йерархия.


По това време е разпределен в Никомедия и служи в личната гвардия на Диоклециан. Той издава едикт за систематично преследване на християните в цялата империя.


На Георги е заповядано да вземе участие в преследванията, но вместо това той се открива като християнин и критикува решението на императора.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Георгики 06.05.2021 22:09

    Дрън-дрън! Такъв светец няма.Почитаме деня на геомарите - хора които обработват земя и отглеждат опитомени тревопасни всякакви.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

дева