Свързани новини

28.04.2020 09:48

Работят ли UV лампите и антивирусните баджове против К19: какво правим с времето в карантина

Видян 3762 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

      Всички учени са категорични, че в карантина най-сигурната защита срещу вируса е честото почистване на повърхностите, както и неколкократното проветряване на помещенията.Независимо от това обаче, напоследък силно нараства популярността на различни уреди, на които някои приписват едва ли не магически свойства. Именно затова решихме изясняването на тази тема да бъде нашият днешен лайфхак за времето в карантина. Неотдавна говорителят на руския президент предизвика вниманието на журналистите като се появи на официално събитие до Путин с оригинален бадж на гърдите. Оказа се, че бил антивирусен, както обясни Дмитрий Песков. Доколкото в него се съдържа хлорен диоксид, учените обясняват, че би бил от полза. Но не винаги и не навсякъде.


Токсикологът Алексей Водовозов обаче разкри пред НТВ, че хората не е нужно да си купуват подобни чудеса на техниката. Причината е, че въпросният бадж действа единствено и само в чисти - дезинфекцирани, и проветрени помещения. Тези качества обаче микроклиматът им губи бързо, особено при струпване на повече от двама души, а именно в такива условия обикновено се работи в офис. Машинката не помага също при осъществяване на движения, което също е реалност във всяка служба - никой не седи по цял ден. Крачките, които правим, водят до изпаряване на хлорния диоксид, което пък стимулира вирусите около нас и концентрацията им би могла да нарасне до 5 пъти и така ефектът от носенето на баджа да стане обратен.



Не могат да се кажат само добри неща и за любимата на американския президент Тръмп UV светлина. Първата причина е, че те могат да разрушат вируса, но само в определена честота - според учените става въпрос за 280 нанометра и до 100 нанометра. Ултравиолетовите нагревки обаче могат да бъдат доста рискови. Например да изгорят важни органи, включително очите. Учените са притеснени и от излъчването на озон от тях.



На мода дойдоха и рециркулаторите - машинки, които "гълтат" вирусите в помещението, а връщат обратно чист въздух в оборот. Освен, че досега не е доказан научно ефектът им срещу коронавируса специално, мощността им поставя под съмнение действието им извън много малко помещение. Във всички случаи, категорични са специалистите, много по-ефективно е проветряването.





Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

лъв