Свързани новини

04.12.2019 16:55

Финци: Нямам основание да се гордея с това, че съм българин

Видян 2198 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Източник: dw.com




"Нямам основание да се чувствам горд като българин, не и при това политическо развитие." Самуел Финци, който междувременно е сред най-търсените актьори в Германия, говори пред ДВ за идентичността и професионалния си път.

ДВ: Вие ще бъдете водещ на откриването и на гала-събитието по връчването на наградите на юбилейното издание на големия филмов фестивал Берлинале между 20 февруари и 1 март догодина. На сайта на фестивала се казва, цитирам по памет, че са Ви избрали, защото сте майстор на езика и на интерпретацията и човек с личен чар. Това са големи комплименти, особено като се има предвид, че преди около 30 години дойдохте в Германия без да знаете нито дума немски. Чувствате ли се днес майстор на немския език?


Самуел Финци: Майстор? Не мога да кажа, че съм майстор. Чувствам се, как да кажа, у дома си. В немския се чувствам като вкъщи, удобно ми е, мога да работя с езика, мога да говоря прилично. Откакто съм дошъл в Германия, не съм спрял да работя - така се трупа опит, трупа се и самочувствие. 30 години не съм спрял - и нямам намерение да спирам. Помага ми и друго: че съм леко музикален.

ДВ: Като баща си…

Финци: Да, но главно като майка си. Майка ми е много музикален човек, даже повече от баща ми.

ДВ: В публикациите по повод решението да сте водещ на Берлинале се казва, че Вие сте един от най-търсените актьори в Германия - с роли в киното, в телевизията и на такива големи сцени като виенския Бургтеатър или Дойчес Театер в Берлин. А в български медии се появи огорчената констатация, че не Ви водят като български актьор. Вие самият какъв се чувствате?


Финци: С основание не ме водят като български актьор - защото аз не съм български актьор. Роден съм в България и съм израснал там, но по-голямата част от живота ми, както сам казахте, премина тук, в немскоезичния свят. Моята кариера като актьор се състоя тук, а не в България. Така че, ако трябва изобщо да се дават такива определения (които аз по принцип не обичам), ако трябва един актьор да се определя според националността си или според етническата си принадлежност, бих казал, че по-скоро съм немски актьор. Да, аз идвам от


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

стрелец