Свързани новини

13.08.2019 10:16

Как Япония изпревари Шотландия по уиски и Китай по чай

Видян 2833 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Борис Ангелов


Токио - София


Мача е световен супер хит. В Ню Йорк, в Лондон, а най-накрая и сред просветените в световните  модни лайфстайл тенденции в София зеленият японски чай доби култов статус. Япония решително бие Китай, където чаят е открит. Заради своя ритуал. Прочутата чайна церемония, на която и днес можете да присъствате в токийския Ню Отани, където има специална къщичка в прекрасната му градина или в Чазен до театъра Кабуки в Гиндза до универсалния магазин Мицукоши, е една от големите атракции на Страната на изгряващото слънце. Тя е истинско изящество на дейталите, докато в Пекин на предназначените за това места просто ви надуват главата с информация за чая и ви сервират малка чашка с него.


Как се прави в аристократично Токио? Фините листчета на зеления чай – само той е истински и оригинален, деликатно се стриват спокойно и равномерно. Превръщат се в него като чаено брашно. После се прибавя водата. Сместа, която добива плътност почти на супа, се разбърква енергично с малка бъркалка. Движенията са както се разбива например тестото за палачинки.


Когато чаят е готов, той се налива в малка купичка без дръжка. Задължително тя е декорирана поне отпред с цвете, друго растение или символ. Защото ритуалът на пиене е следният: човек завърта купичката два пъти вляво по часовниковата стрелка и после веднъж в дясно в обратната посока – нещо като тангото: две напред – една назад. После прави лек поклон с глава - кимване, благодари на Господ, затова се пие на колене, поглежда изпод вежди символа на чашата, обръща се с „Осакини”, което е нещо като „Прощавай”, към онзи, с когото пие чай. С това се приема, че той е в мир със себе си и с ближните, че е изпълнен с добри чувства. Тогава и само тогава вече е готов да отпие и да усети цялото чаено удоволствие.


Онези, за които чаят е „слаба ракия”, също има на какво да се насладят в Япония. Защото вече не Шотландия, а Страната на изгряващото слънце е номер 1 при уискитата. Култът се нарича Ямадзаки. 12-годишното, което съумява едновременно да бъде силно и меко, струва нещо като 150 долара бутилката. Иначе Ямадзаки е на цената на 2 бири, ако си го вземете малко в заведение. Защото в Япония пивото струва равностойността на 6 – 7 долара чашата, колкото пък се продава „обикновеното” уиски „Иваи”,  което също е световен хит и също е наистина много добро, с лек нюанс на мед и карамел, пивко и приятно.


Всъщност, и уискито, и бирата ги прави все „Сантори”, като другите основни марки, заедно с тази при пивото са на някогашната зимна олимпийска столица Сапоро, и Асахи, както се нарича и главният вестник на Япония.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

водолей

Денят е подходящ за идеи, свързани с иновации и креативност

Денят е подходящ за идеи, свързани с иновации и