24.09.2008 09:50

Аптеки продават дрога на деца

Видян 13719 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 4.5000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Аптеките у нас масово продават на деца лекарства, съдържащи опиати. Фармацевтите изобщо не се съобразяват с изискването медикаментите с наркотични вещества да се дават само срещу лекарско предписание, въпреки предвидената за това нарушение глоба до 10 000 лв., установи проверка 19`.


Сред любимите лекарства, с които безпроблемно се снабдяват невръстните наркозависими е Акинетон-ът, за който преди десетина дни в свой репортаж алармираха от „Господари на ефира“. Явно предупреждението на ТВ предаването е недостатъчно, за да респектира безхаберните фармацевти. Блистерът, съдържа 10 таблетки. По закон нито една от тях не може да бъде дадена без рецепта. Факт е обаче, че т. нар. зелена рецепта не е препятствие за малчуганите.


Забранителният списък на илачите, които не са разрешени за свободна продажба е дълъг. В него са включени и широко известни лекарства като Диазепам-ът, както и тези за кашлица Кодтерпин и Параковдал. Причината е, че съдържат наркотичното вещество кодин,  което по думите на лекари прави тези хапове също предпочитани от подрастващите. Според запознати фармацевтите, които си позволяват да нарушават правилата, не попадат под санкциите на закона, защото чрез лекари се снабдяват с необходимата рецепта. „Верига“, която е трудно доказуема и по думите им не може да бъде разнищена при евентуална ревизия на фармацевта-нарушител.


В българското законодателство продажбата на илачите е регламентирана ясно - Законът за здравето изисква продажбата на лекарства с рецепта да се осъществява по определен ред. В Закона за съсловната организация на фармацевтите и Закона за лекарствата и аптеките са разписани санкции за неспазване на законови норми. За тях пък отговаря Изпълнителната агенция по лекарствата.


„Законовите и моралните изисквания за тази регулация са достатъчно на брой, но просто не се спазват“, коментира за 19` депутатът д-р Атанас Щерев, член на здравната комисия в парламента. „В аптеките, където гонят определен оборот, гледат да продадат някое по-скъпо лекарство, независимо, че нарушават закона“, допълни той. По мнението на д-р Щерев се нарушава и друга, в случая неписана норма - рецептата не се изпълнява без да се подменя. „Това е нарушение на моралните норми. Не е редно фармацевтът да предлага медикамент с подобно действие щом предписаното лекарство липсва“, категоричен е д-р Щерев. Тук думата имали съсловните организации на лекарите, стоматолозите и фармацевтите. Те, смята доц. Щерев, трябва да имат взаимна договореност това правило да не се нарушава.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

риби

Това е подходящ момент да се съсредоточите върху изграждането на силни

Това е подходящ момент да се съсредоточите върху