Джордж Лукас с почетна Златна палма на 77-ия фестивал в Кан.

Свързани новини

10.04.2024 12:25

Джордж Лукас с почетна Златна палма на 77-ия фестивал в Кан

Видян 2223 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

При самото споменаване на името му светва цял раздел от седмото изкуство и можете да чуете няколко незабравими музикални ноти (на Джон Уилямс!). Неотделим от сагите "Междузвездни войни" и "Индиана Джоунс", Джордж Лукас завинаги е дал на блокбъстърите бляскава история, а на публиката по света - ненадминато удоволствие.

„Фестивалът в Кан винаги е заемал специално място в сърцето ми. Бях изненадан и развълнуван, когато първият ми филм, THX-1138, беше избран да бъде показан в нова програма за режисьори за първи път, наречена „Двете седмици на режисьорите“. Оттогава съм се връщал на фестивала по много поводи в различни качества като сценарист, режисьор и продуцент. Наистина съм почетен от това специално признание, което означава много за мен."

Дебютът на Джордж Лукас във филмовата индустрия бе белязан от тясното му сътрудничество с Франсис Форд Копола, който му помогна да продуцира THX 1138 (1971), адаптиран от един от неговите експериментални късометражни филми, направени в Университета на Южна Калифорния. Още от първия си пълнометражен игрален филм Джордж Лукас поставя на сцената темите, които са му скъпи: научна фантастика, за да изобличи обществото на наблюдение, използване на любовта за борба със съдбата и конформизма и обръщане на моралните ценности, за да предизвика ролята на доброто и злото.

С „Американски графити“, ода за американската младост, Джордж Лукас разкри Харисън Форд и режисира първия си голям успех, който му позволи да започне своята амбициозна сага.

Визионерска междугалактическа одисея, която преоткрива кодовете на кинематографичните жанрове като част от движението на Новия Холивуд, Междузвездни войни не е нищо друго освен митология, изследване, което очарова Джордж Лукас от дните му в университета, в изграждането на герои и сюжети и широчината на неговия културен обхват. Подобно на Толкин в литературата, той си представя вселена с нейната география, население, езици, морални ценности и дори нейните превозни средства. Тази изключителна амбиция, която първоначално изплаши продуцентите на 20th Century Fox и доведе до изтощителен постпродукционен период, все пак беше рецептата за безпрецедентен успех: филмът завладя американските тълпи и се превърна в световен социокултурен феномен, който продължава и до днес.

В рамките на 40 години Джордж Лукас изгради холивудска империя чрез деветте епизода на сагата – четири от които режисира самият той. Със своята компания Lucasfilm и нейните много дъщерни дружества, придобити от The Walt Disney Company през 2012 г., Джордж Лукас се докосна до всичко. Неговата нестихваща страст към технологиите го направи един от пионерите в индустрията за визуални ефекти: той основа Industrial Light & Magic и помогна за разработването на много нови визуални технологии, включително компютърно подпомаганата камера. По отношение на звука той допринесе за еволюцията на стереото чрез своята компания THX. Той също така основава известното анимационно студио Pixar. Нещо повече, Джордж Лукас е изключителен продуцент: в допълнение към трите трилогии на Междузвездни войни, той е свързан с развитието на митични филми от други режисьори, от Кагемуша на Акира Куросава до сагата за Индиана Джоунс, създадена от него.

Почетната Златна палма ще му бъде връчена на сцената на Grand Théâtre Lumière по време на церемонията по закриването в събота, 25 май 2024 г.

Фестивалът в Кан има удоволствието да отдаде почит на една от най-великите фигури на съвременното кино, човек с невероятна кариера, който обединява страхотно забавление и иновация, митология и модерност и кинофилия и технологии.

Церемонията по закриването на 77-ия фестивал в Кан ще бъде излъчена на живо по France Télévisions и Brut. в събота, 25 май. Камил Котин ще служи като церемониалмайстор.

77-ият фестивал в Кан ще се проведе от вторник, 14 май, до събота, 25 май 2024 г.

Официалната селекция ще бъде представена в утре, 11 април 2024 г.

Борис Ангелов



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

козирог