Петко Дурмана

Свързани новини

04.01.2024 11:14

За трети път Министерство на културата организира компрометиран конкурс за Българския павилион на Венецианското биенале: Петко Дурмана

Видян 2629 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


На конкурса за биеналето през 2019-та година комисията промени правилата за оценяване, за да подпомогне служебно с точки определени проекти и отнеме точки на други, а част от членовете бяха в конфликт на интереси. Скандалът беше "заметен" от министър Боил Банов, тези от членовете на комисията в конфликт на интереси, които бяха и служители на министерството бяха уволнени.

Следващият конкурс не беше свързан със скандали, но изборът на проект беше толкова компромисен, че Българското участие не беше отразено на международно и дори на национално ниво.

Конкурсът за проект в Българския павилион на Венецианското биенале през 2024-та година дори не беше промотиран, доказателство за което е малкия брой на участващите проекти. Това е предварителна селекция, която ощетява близо 90% от българските художници, до които не е достигнала информацията за конкурса. Правилата за участие бяха объркващи, а документите за кандидатстване се отваряха само в един непопулярен уеб браузър.

За всички проблеми съм написал писмо до Министъра на културата и Министър-председателя, отговорни за провеждането на конкурса и финансирането на българското участие.
Министерство на културата дори не информира участниците за резултатите от конкурса", посочва художникът Петко Дурмана:


До Г-н Кръстю Кръстев, Министър на културата на РБ

До Г-н Николай Денков, Министър-председател на РБ

До Г-н Тома Биков, Председател на Комисията по културата и медиите в НС

До Медиите

Относно Решение № 754 от 25 октомври 2023 г. на Министерския съвет за участието на Република България в 60-ото издание на Венецианското биенале за изкуство във Венеция, Италианската република, Статута за национално участие на Република България във Венецианското биенале за изкуство, утвърден със Заповед № РД09-835/11.10.2023 г. и Заповед № РД09-909/02.11.2023 на министъра на културата

 Уважаеми Г-н Министър,

в края на отминалата година под Ваше ръководство Министво на културата направи трети, пореден опит да организира пълноценен конкурс за представяне на България на Венецианското биенале, който само потвърди, че министерството няма капацитет и възможност да организира справедлив и прозрачен конкурс, който да осигури качествено участие на страната ни в най-старото и престижно събитие за изкуство. От свое име и от името на много свои колеги искам да Ви помоля, да промените процедурата или да отмените българското участие в биеналето.

Вие вероятно сте наясно, какви са проблемите в министерството, които пречат да се изпълни подобна процедура, но смея да Ви уверя, че провалите в провеждането на така наречения конкурс водят до месеци загубено време на десетки български творци и куратори и което е по-лошо, до негативно отношение на българското общество към съвременното ни изкуство.

Писмото ми няма за цел да изрежда многобройните нарушения, които са извършвани от служители на министерството и членовете на комисиите за оценяване на проектите, защото моята задача като художник е да създавам изкуство, а не да водя съдебни дела и кампании.

Целта ми е да сигнализирам Вас, правителството, политически елит и обществото, че вместо да бъдат представени постиженията на българското изкуство пред света и да се подобри международната представа за България, се постига точно обратното, или както е казал българският народ: „Вместо вежди да изпише, очи извади.“.  За мен като български художник, който живее в България и повече от 30 години работи в сферата на съвременното изкуство по-голям проблем е, че министерството с парите на данъкоплатците създава негативен образ на съвременното изкуство в нашето общество.

Няма да изброявам досегашните участия на България на Венецианското биенале, но вероятно и Вие като повечето от българските граждани сте запознат с „картините“ от термоизолационен материал на гръцката марка Фибран и „скулптурите“ на евтини чаши от шведската верига ИКЕА, които „представиха“ България на Венецианското биенале за половин милион през 2019 г.

Конкурсът, който Министерство на културата организира в края на 2023-та година с Вашата Заповед № РД09-909/02.11.2023, дори не успя да достигне до потенциалните участници в биеналето, защото поканата за него не беше разпространена от националните медии и от десетките културни институти, галерии и музеи в рамките на министерството, като така беше извършена предварителна селекция.

Уверявам Ви, че до 90 % от българските художници и почитатели на изкуство не е достигнала информацията, че се провежда подобен конкурс, а като един от участниците в него твърдя, че условията за участие бяха изключително объркани, на места взаимно си противоречаха и дори файловете на документите за кандидатстване изискваха съдействие от компютърен специалист.

Като художник с международен опит бих искал да Ви уверя, че малко от страните, които имат национални павилиони на Венецианското биенале провеждат подобни национални конкурси за представянето си, затова бих си позволил да посъветвам, да бъдат изучени добрите практики на водещите европейски страни и особено тези, които имат национални павилиони повече от 100 години.


С уважение,
Петко Дурмана,
български художник


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

дева