Свързани новини

23.01.2021 18:41

Подкупват новите чужди тв собственици:дават им парите за бг филми

Видян 4392 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

          "Ние, представителите на обединената българска филмова общност, категорично не сме съгласни с публикуваните на страницата на Народното събрание предложения за промени в проекта на Закон за изменение и допълнение на Закона за филмовата индустрия (ЗИД на ЗФИ), направени съвместно, при безпринципно политическо съглашателство, от народни представители от парламентарните групи на ГЕРБ, БСП,  ДПС и ВОЛЯ, с които се въвежда механизъм за предоставяне на държавна помощ за производство на телевизионни филми и сериали. По този начин значителни публични средства, които според първоначалния законопроект бяха предвидени за подпомагане на българското кино, се пренасочват за финансиране на телевизионно съдържание, предназначено за излъчване основно в програмите на големите телевизионни оператори (обстоятелство, което е недвусмислено видимо от предложението за въвеждане на изискване продуцентите да бъдат допускани да кандидатстват за финансиране само при условие, че са сключили договор с голям доставчик на медийни услуги - с 1 млн. активни потребители или със средногодишен аудиторен дял в праймтайм най-малко 10 на сто).
Още  веднъж потвърждаваме позицията си, че уредбата на държавното подпомагане за телевизионните формати няма място в Закона за филмовата индустрия. Това ще бъде прецедент в Европейския съюз. Натискът на телевизионните оператори, (които десетилетия не отделят никакви средства за българско филмопроизводство, въпреки наличието на такова изискване в Закона за радио и телевизия) в крайна сметка ще доведе до намаление на средствата за българско кино за сметка на финансирането на телевизионно съдържание, предназначено за програмата на големите телевизии. Отстъпление от защитата на националното ни филмопроизводство вече беше направено с въвеждането на  схемата за държавна помощ чрез възстановяване на разходи, където основни бенефициенти отново ще бъдат чужди компании.
Нещо повече, с предложените съвместно от народните представители от ГЕРБ, ДПС, БСП и ВОЛЯ промени, се въвеждат дискриминационни условия към продуцентите на български филми, обвързвайки допускането им до финансиране с комерсиалния успех на продуцираните от тях филми.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

стрелец

Денят е подходящ за пътувания или изследване на нови култури и идеи

Денят е подходящ за пътувания или изследване на нови