комплекс Мальовица

Свързани новини

13.03.2024 10:47

Мальовица пази автентична визия и духа на легендите

Видян 1225 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

•    Със своите 53 стаи комплекс Мальовица е бижу в подножието на национален парк Рила, а не заплаха за природата
•    Институциите не установиха незаконни действия, за това зелените ни обвиняват в липса на прозрачност.

Въпреки че представители на Община Самоков, Българският туристически съюз, Изпълнителната агенция по горите, Регионалната инспекция по околната среда и водите, Министерството на туризма и други институции не установиха нарушения свързани с инвестиционната програма за възраждане на комплекс Мальовица, все пак се опитва публично да се прокарва внушението, че има нещо гнило в развитието на комплекс Мальовица, което е далеч от истината.


Дори нашите зложелатели, признаха, че въпреки че повече от 30 години комплексът е бил занемарен и забравен от туристите, в последно време курортът постепенно се възстановява и възражда. В медиите се появиха обвинения в „липса на прозрачност“ по повод бъдещото развитие на курорта, които държим да изясним.

Истината е, че Мальовица може би е най-публичният курорт.

Истината е, че никой от настоящите инвеститори не планира Мальовица да придобие мащабите на по – големите си събратя – Боровец, Пампорово или Банско.

В множество интервюта пред медиите ръководството на комплекса е заявявало, че там „няма и няма да има търговски улици, търговски центрове или увеселителни заведения и че комплексът винаги ще бъде място за ценители на тишината, уюта и природата“.

Второто внушение, че се вземат части от Национален Парк Рила също се оказа несъстоятелно, защото компанията Агросим е дала на държавата част от своите площи за постигане на коректно картографиране, а не е взимала такива.

Проверките на Мальовица са постоянни и това не вреди на комплекса, а е част от работата на институциите. Съвсем естествено е институциите да контролират работата на всяко едно дружество. Дори и проверките от миналата седмица, извършени от РИОСВ София, РДНСК и други доказаха, че спекулациите за неправомерно поставени светлини на пистите с цел организиране на вечерни ски спускания, както и изградените инсталации за изкуствен сняг са неправомерни. Опровергани бяха и твърденията, че се изсичат дървета незаконно. Институциите постановиха, че всички дейности са напълно законни.


Призоваваме за повече уважение към усилията на всички, заети с развитието на курорта!

Нищо не е даденост. 30 години безвремие в курорта Мальовица, а  в момента гостите могат да се насладят на видимо по – добри и по – безопасни условия, без това да е за сметка на природата. Нима това не е достатъчно да оценим и поздравим тези, които направиха толкова голяма стъпка за възстановяване на курорта? Мальовица е бижу в подножието на върха, което се намира точно преди входа на национален парк Рила, а не вътре в него.


Така е било винаги и така ще остане. Потвърждаваме отново, че тук няма планове за хотели гиганти, МОЛ-ове, търговски улици и нощни клубове. Тук няма дори 1 сергия със сувенири. Как точно се застрашава природата?


Плановете за развитие на комплекса са ясни и всичко, което се случва тук е публично. Мальовица пази автентичната визия и духа на легендите. Подобрените условия я възраждат като място за ценители.

Ще направим всичко възможно Мальовица да продължи да бъде визитната картичка на българския алпинизъм, но и държим да се погрижим и за модерния и облик!


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

водолей