Близо един милион души, или 24 процента от българите, спортуват редовно поне веднъж седмично.

Свързани новини

24.01.2024 10:11

Едва 24% от българите спортуват редовно: Проучване

Видян 1483 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Близо един милион души, или 24 процента от българите, спортуват редовно поне веднъж седмично. Това показват данните от проучването MultiSport Index на IPSOS България, проведено в края на миналата година по поръчка на "Бенефит системс България".

Броят им бележи значителен ръст спрямо 2022 г. (20%). Активно спортуват предимно младите хора между 15 и 29 години. Близо 2 милиона българи посочват, че са физически активни поне веднъж месечно.

Според данните общо 55% от българите извършват физическа дейност или спортуват поне веднъж месечно. Делът им се запазва от 2022 г., но според анализа на експертите тази честота е недостатъчна, за да окаже положителен ефект върху здравето.

От анкетираните 45 процента споделят, че извършват физическа активност по-рядко от веднъж месечно, а основните причини за това са липсата на интерес към спорта (63%) и липсата на време (39%). По мнението на експертите процентът неактивни хора е твърде голям, а стресът и забързаният начин на живот се превръщат в оправдание.

Проблемът се корени в липсата на изградени навици и информираност, особено при поколенията над 40 години.

Делът на хората, извършващи редовно физическа активност, постепенно се увеличава през последните години - от 29% през 2019 г. до 42% през 2023 г. Това са предимно хора в активна възраст, работещи, високообразовани и с малко по-високи доходи спрямо общото население на България.

Резултатите от проучването показват повишен интерес към колоезденето (18%) и ходене пеша/разходка (61%). Експертите обясняват това с достъпността, възможността за практикуване със семейство и благоприятното влияние за физическо и психическо здраве. Фитнесът остава най-популярен сред активно спортуващите (14%), а 68% от спортуващите българи предпочитат да спортуват с приятел, партньор, дете.

Снимка: Lap.bg



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

риби