Спортист номер 1 на България за 2020 г. Цветана Пиронкова остана на сет от място в основната схема на "Уимбълдън". В третия си и решителен мач от квалификациите, пловдивчанката отстъпи на №23 Ана Конюх от Хърватия с 2:6, 6:4, 2:6.


В първата част хърватката сервираше отлично и затрудни Цвети, която имаше проблеми със своя начален удар и допусна два пробива, които ѝ костваха сета.


Във втората част Пиронкова стигна до първата си точка за брейк във втория гейм, но не успя. При 4:5 Конюх сервираше за оставане, а нервите на 23-годишната хърватка не издържаха и българката изравни сетовете.


Конюх проби в откриващия гейм на заключителната част, а след това и за 4:1, подпомогната от грешките на 33-годишната българка. После при 5:2 тя сервираше за място в основната схема на турнира от Големия шлем, поведе с 40:15 и си подпечата влизането сред най-добрите още с първия си мачбол.


Пиронкова завърши с 13 печеливши удара при 33 непредизвикани грешки. При хърватката съотношението беше 28 (9 аса) срещу 30 (5 двойни).


Въпреки че не успя да преодолее последното си препятствие, тя все още има шанс да влезе в основната схема като "щастлива губеща".Така единственият българин в основната схема на "Уимбълдън" за момента е Григор Димитров. В първия кръг той ще се изправи срещу испанския ветеран Фернандо Вердаско.


Източник: бТВ