Ако не бъдат отстранени в срок, ВСС ще остави предложението без разглеждане

Свързани новини

12.04.2022 11:48

ВСС не взе решение за освобождаването на Иван Гешев

Видян 1501 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Висшият съдебен съвет намери как да си даде поредна отсрочка в разглеждането на предложението на правосъдния министър Надежда Йорданова за предсрочното прекратяване на мандата на главния прокурор Иван Гешев.


Заседанието по съществото на искането на Йорданова беше единствена точка в дневния ред. В крайна сметка се оказа, че то няма да бъде гледано преди 4 май, защото кадровиците решиха евентуално да го обединят с първото искане за уволнението на главния прокурор, внесено от служебния правосъден министър Янаки Стоилов още миналото лято.



До това се стигна, след като в началото на заседанието Огнян Дамянов и Стефан Петров от прокурорската колегия на съвета предложиха допълнителна точка - произнасяне по искането на Стоилов. Този ход стана възможен, тъй като в съвета най-сетне се върна първото предложение на Стоилов, досега блокирано в очакване на произнасяне на Конституционния съд и Върховния административен съд.



На влизане в съвета Йорданова коментира, че това би било трудно, тъй като двете предложения са на различен етап - ВСС вече се произнесе по допустимостта на нейното, докато това на Стоилов още не е минало през тази фаза. След като съветът включи тази точка в дневния ред, я премести и като първа. Но и тогава заседанието не продължи с искането на Стоилов, което тепърва трябва да се гледа по допустимост. Йордан Стоев поиска министърът да му обясни какво е имал предвид, като е обяснила в тв интервю, че членове на съвета са кариерно зависими от главния прокурор.




Стоев поиска поименно да бъдат изредени зависимите членове и те да си преценят дали да си направят отвод от разглеждането. Към него се включи и друг представител на прокуратурата, а и самият Гешев, който да настоява Йорданова да признае, че е сгрешила и да се извини. Йорданова обаче обясни, че не е сгрешила, за да се извинява. И че главният прокурор има огромно влияние в съвета.




В крайна сметка час след старта на заседанието Висшият съдебен съвет започна да обсъжда искането на Янаки Стоилов. Според мнозинството в него има пропуски, които трябва да бъдат отстранени от министъра на правосъдието в 7-дневен срок, или производството по това предложение ще бъде прекратено.




Така на 4 май съветът ще се произнесе по допустимостта на предложението на Янаки Стоилов. Ако приеме, че то е допустимо, ще се върви към обединяване на двете предложения и разглеждането им в едно заседание.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

телец