Свързани новини

28.04.2017 09:58

Тръмп поиска от Южна Корея 1 млрд. долара за системата за противоракетна отбрана

Видян 1263 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че е възможно да се стигне до "голям, голям конфликт със Северна Корея" заради ядрените и ракетните й програми, но добави, че предпочита спорът да се реши по дипломатически път. По думите му Северна Корея е най-голямото му предизвикателство, съобщава БНТ.


"Има възможност в крайна сметка да влезем в голям, голям конфликт със Северна Корея. Напълно", каза Доналд Тръмп в интервю за "Ройтерс" преди навършването на 100 дни от началото на неговото президентство утре.


Той все пак заяви, че иска мирно да реши кризата, която тормози няколко американски президенти. Тръмп и неговото правителство наблягат на този подход, като подготвят различни нови икономически санкции и същевременно не изключват военния вариант.


"Много бихме искали да уредим нещата по дипломатически път, но това е доста трудно", каза Доналд Тръмп.


Той похвали китайския президент Си Цзинпин за съдействието на Пекин в опитите за обуздаване на Северна Корея. Двамата лидери се срещнаха във Флорида този месец.


"Вярвам, че той полага сериозни усилия. Със сигурност не иска да има размирици и смърт. Не иска да вижда това. Той е добър човек", каза Тръмп. Според него китайският президент "би искал да може да направи нещо, вероятно е възможно да не може".


Американският президент отхвърли идеята на тайванската президентка Цай Ингвен за нов телефонен разговор между двамата, като каза, че не иска да създава проблеми на президента Си в момент, когато Китай, изглежда, помага в усилията за обуздаване на Северна Корея.


Тръмп поиска Южна Корея да плати за американската система за противоракетна отбрана ТААД, която според него струва около 1 млрд. долара. Той заяви, че възнамерява да предоговори или да прекрати споразумението на САЩ за свободна търговия с Южна Корея заради значителния търговски дефицит със Сеул.


Доналд Тръмп обмисля да добави посещения в Израел и Саудитска Арабия към пътуването си в Европа следващия месец, като подчерта, че иска да бъде постигнат мир между израелците и палестинците. Той се оплака, че Саудитска Арабия не се отнася справедливо към САЩ и че Вашингтон губи "огромно количество пари", за да защитава кралството.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

везни