Най-скъпите ресторанти в света

Свързани новини

17.06.2023 07:15

Това са най-скъпите ресторанти в света

Видян 15141 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

1. Sublimotion от Paco Roncero на Ибиса - Испания

Ограничено до 12 гости на вечер. От 2014 г. Пако Ронсеро посреща гостите си в уникална и революционна стая в хотел Hard Rock. Тук, в Sublimotion, кулинарното изкуство и технологичните иновации се съчетават, за да създадат цялостно, спиращо дъха и безпрецедентно емоционално преживяване.

С актуална цена на менюто от около 1900 евро на човек, звездният готвач предлага нещо повече от най-добрата висша кухня. Звездният готвач с две звезди Мишлен е създал превъзходно гастрономическо преживяване.



Освен различни готвачи, той е ангажирал и режисьор, композитор, диджей, моден дизайнер и илюзионист. По време на двадесетте курса на гостите се предлага несравнимо забавление, което включва очила за виртуална реалност, ястия на молекулярна основа, пълно музикално меню и перфектно изучена хореография. Това е преживелищна гастрономия от най-висока степен. Стръмната цена за вечеря в този островен ресторант включва вино и шампанско.

2. Guy Savoy de Paris в Париж - Франция

В Guy Savoy de Paris, разположен в необикновената обстановка на Hôtel de la Monnaie, Guy Savoy всеки ден пише нова глава в историята, започнала преди няколко десетилетия. Като малко момче той наднича в тиганите в кухнята на семейния си ресторант La Buvette de l'Esplanade в Бургун-Жалие.



Днес в Париж той заслепява с шест зали за хранене, украсени със съвременни картини и скулптури (много от които са предоставени назаем от Франсоа Пино) и прозорци със старомодни рамки с изглед към Сена.  Великолепната обстановка по никакъв начин не отклонява вниманието на шеф-готвача от мисията му да превърне изисканата храна в празник - непрекъсната почит към френската кухня.

Истинско удоволствие е да откриете в менюто емблематичната му супа от артишок и трюфели, която се консумира с бриош, обилно намазан с масло от трюфели. Наред с други неща, френският шеф-готвач обучава звездни готвачи като Гордън Рамзи. За меню с 13 ястия можете да очаквате да платите малко под 600 евро на човек. Но тази цена означава, че можете да се насладите на класически френски ястия като гълъб или патица, поднесени на един от най-добрите адреси в Париж.

3. Per Se, Ню Йорк - САЩ

Томас Келер открива Per Se през февруари 2004 г. Според уебсайта на Келер той е "първият и единствен готвач, роден в САЩ, който притежава множество три звезди Мишлен". Той се фокусира върху детайлите не само в кухнята, но и в цялостното представяне, обстановка и среда.



В своя шикозен ресторант с изглед към Сентрал парк шеф Кори Чоу е придал на по-новите американски рецепти лек френски привкус. Неговите характерни ястия са "Стриди и перли" - забайоне от перлена тапиока с поширани стриди и хайвер, и калот от говеждо месо на скара.

Кулинарните изкушения в Per Se показват, че съвършенството наистина съществува. Per Se предлага дегустационно меню за 355 долара, от които едно е вегетарианско. Но има много възможности за повишаване на цената: надграждането може да увеличи цената на менюто до 800 долара.


4. Ultraviolet  от Пол Пайе, Шанхай - Китай

Наслаждавайте се с всички сетива - това е мотото на Ultraviolet на Пол Пайе. Ексклузивно десет гости са настанени един до друг и един срещу друг на една маса. За спектакъла се приготвят между 10 и 20 блюда, като всяко от тях е подчертано с музика и визуални елементи. Те се съчетават перфектно с отделните ястия и създават чудесна уникална атмосфера. Истинско преживяване, което няма аналог и чиято основна цел е да създаде единствения истински лукс: ЕМОЦИЯ.




Разбира се, посещението в Ultraviolet не е никак евтино. В зависимост от това кое от двете менюта ще изберете, ще платите еквивалента на около 550 или 850 евро. В замяна на това обаче ще изпитате нещо, което и до днес няма аналог в света: безупречната оркестрация на една вечеря. От пътуването до ресторанта, през обратното броене в началото на вечерята, до надписите, които се появяват на екрана след последното ястие.

5. Chef’s Table в Brooklyn Fare, Ню Йорк - САЩ

Сезар Рамирес, шеф-готвач, който е обсебващо фокусиран върху качеството и разполага с неограничени ресурси, практикува "кодавари" (японски термин, означаващ да оптимизираш нещо до съвършенство) в легендарния си ресторант в Ню Йорк, Chef's Table. В края на краищата той набавя съставки, до които повечето готвачи по света нямат достъп, или защото са твърде скъпи и твърде редки, или защото не биха си помислили да поискат нещо още по-добро от най-доброто, с което вече разполагат.

На масата на главния готвач в Brooklyn Fare, която отдавна се е преместила в Манхатън, но все още е очарователно скрита на гърба на супермаркета, Рамирес съчетава японска и френска кухня с наистина неповторима страст и съвършенство. Дегустационното меню Chef's Table, отличено с три звезди от "Мишлен", струва около 400 щатски долара на човек, без вино и саке. Макар че някои може да се обезсърчат от високата цена на менюто, Chef's Table всъщност е един от най-трудните ресторанти за резервация в Америка.

6. Masa, Ню Йорк - САЩ

Съсредоточете се върху преживяването при хранене: Маса в Ню Йорк няма музика, специални цветови концепции или прозорци. Японският суши майстор Масайоши Такаяма не сервира фиксирано меню, а по-скоро селекция от пресни ястия. Всяко ястие е композирано по такъв начин, че да се запази основният, вроден характер на съставките.



В края на краищата неговата амбиция е да "... предаде на 100 процента същността на едно единствено нещо: Umami". Съставките се доставят ежедневно от Япония, а гостите се посрещат лично от главния готвач. Маса разполага с място само за 26 души. Най-свежите и ексклузивни съставки имат своята цена. Това изживяване струва близо 500 евро на човек, като накрая към сметката се добавят още напитки и данъци.


 7. Kitcho, Киото - Япония

В Kitcho се сервират произведения на изкуството. Менютата са специални: гостите не могат да избират какво да ядат. Екипът, ръководен от тризвездния шеф-готвач Кунио Токуока, внук на основателя Теичи Юки, съставя традиционно японско меню, в което гостите ще трябва да влязат в духа на нещата.

Храната често е определяна като "извън този свят". Кулинарното пътешествие с лакомства запознава гастрономите с традицията на японското кайсеки. Това е лека храна, сервирана по време на традиционната японска чаена церемония. Kitcho inō отдава голямо значение на кулинарните традиции. Ето защо Токуока работи с много детайли, като например цветови контрасти между храната и чиниите или сложна презентация. И това има своята цена. Цената на чаената церемония с няколко блюда е около 600 долара.


 Източник: ktchnrebel.com



 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 чааве от Сухата река 17.06.2023 11:31

    Всичко ТОВА е много АКТУАЛНО за кочината БУЛГАРИСТАН !!!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

близнаци