"Не съм сигурен, че [ЕС] действително смята, че трябва да поемем повече дълг", заяви той, като отбеляза, че дългът на Германия вече е завишен поради усилията ѝ да облекчи последиците от пандемията Ковида-19, а напоследък и да спре ефекта от свързаните с Украйна санкции срещу Русия, които доведоха до скок в цените на енергията.

Свързани новини

28.08.2023 18:00

Шолц изрази съжаление за състоянието на немската икономика

Видян 5455 пъти | Коментари 2
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Настоящият икономически растеж на Германия е "незадоволителен", заяви канцлерът Олаф Шолц в интервю за баварския вестник Passauer Neue Presse, публикувано в събота.

Според Шолц зависимостта на Германия от износа означава, че тя е значително засегната от общия спад на световната икономика.

"Когато световната икономика отслабва, ние усещаме това особено силно. Но е валидно и обратното: ако световната икономика отново се съживи, ние също печелим", заяви той.

Канцлерът обаче е оптимист за дългосрочните перспективи. Той заяви, че Германия разполага с "най-добрите предпоставки, за да гарантира, че след десет, двадесет и тридесет години все още ще играем във висшата технологична лига". Той също така отхвърли призивите за по-високи федерални разходи, финансирани с дълг, за да се стимулира икономическият растеж.

"Не съм сигурен, че [ЕС] действително смята, че трябва да поемем повече дълг", заяви той, като отбеляза, че дългът на Германия вече е завишен поради усилията ѝ да облекчи последиците от пандемията Ковида-19, а напоследък и да спре ефекта от свързаните с Украйна санкции срещу Русия, които доведоха до скок в цените на енергията.


Въпреки че остава най-голямата икономика в ЕС, от миналата година Германия се бори с последиците от енергийната криза и с трайно високата инфлация. Страната беше сред най-силно засегнатите от намаляването на руските енергийни доставки, след като ЕС наложи санкции на Москва в отговор на войната в Украйна. Това доведе до повишени разходи за енергия, които от своя страна доведоха до повишаване на цените в други сектори на икономиката.


По данни на Федералната статистическа служба на страната (Destatis) бюджетният дефицит на Германия е нараснал до 42,1 млрд. евро (45,4 млрд. долара) през първата половина на 2023 г. на фона на усилията на Берлин да ограничи инфлацията и цените на енергията. Индустриалното производство в страната спада от месеци, а прогнозите са, че ще се свие още повече през тази година. През второто тримесечие на годината икономиката е в застой с нулев растеж, като едва успя да излезе от техническата рецесия, продължила през предходните две тримесечия. Анализаторите предупреждават, че при сегашните икономически показатели германската икономика вероятно отново ще се свие през втората половина на годината.

"За третото тримесечие общите признаци отново сочат към свиване. По всяка вероятност за 2023 г. като цяло ще бъде отчетен отрицателен резултат за растежа на БВП", заяви пред информационна агенция АФП Йенс-Оливер Никлаш, икономист в Landesbank Baden-Wuerttemberg.


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Anonimen 30.08.2023 14:25

    Само му погледнете самодоволната мазна муцуна, дали съжалява?

  • 001 Anonimen 28.08.2023 19:55

    Когато върви надолу този му вика растеж!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

лъв