Припомня се, че на 3 юли концесионерите са поискали среща в министерството, на която да бъде обсъдено актуализирането на пътните такси на основата на концесионните договори.

Свързани новини

09.08.2023 14:54

Пътните такси в Гърция се увеличават с до 16% от септември

Видян 1571 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Концесионерите на големите гръцки магистрали обявиха значително увеличение на пътните такси, което ще влезе в сила от следващия месец, съобщи БТА като цитира гръцки медии. Решението и предизвика остра реакция от страна на гръцкото министерство на инфраструктурата и транспорта.

В съобщение на министерството се казва, че желанието му е било да бъде намерено реалистично решение без натоварване на гражданите през 2023 г. и се подчертава, че държавата ще изчерпи всички възможности, с които разполага, за да спре едностранни действия на компаниите.

Припомня се, че на 3 юли концесионерите са поискали среща в министерството, на която да бъде обсъдено актуализирането на пътните такси на основата на концесионните договори. Били са проведени две срещи, на 18 и на 24 юли, на които са били дискутирани алтернативни сценарии за намиране на решение, което да не бъде в тежест на гражданите. Затова министерството е било изненадано, когато на 28 юли е получило писмо, в което концесионерите заявяват намерението си да пристъпят към значително увеличение на пътните такси.

Икономическият портал capital.gr пише, че увеличение на пътните такси, съобразено с инфлацията, е било предвидено от 1 януари, но е било замразено за шест месеца заради предизборния период и заради енергийната криза. Този срок обаче вече е изтекъл и концесионерите настояват за това, което е предвидено в договорите им. Според изданието увеличението тази година трябва да бъде в порядъка на 12 процента на базата на индекса на потребителските цени.

Сайтът newmoney.gr уточнява, че в искането на концесионерите увеличението на цените на някои пунктове за събиране на тол такси достига до 16 процента. Новите цени ще се отнасят само за периода септември-декември, тъй като през следващия месец трябва да се определят таксите, които ще се събират от началото на 2024 г., отново според индекса на потребителските цени.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

риби