Свързани новини

16.03.2020 11:12

Около 90% от училищата стартират дистанционно обучение от днес

Видян 1092 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Очаква се около 90 на сто от училищата да стартират различни форми на  дистанционно обучение от днес. Това се налага  заради затварянето на учебните заведения до 29 март като мярка срещу разпространението на коронавируса, предаде БНР.


Виртуална класна стая или възлагане на задачи и самоподготовка са двете основни форми на дистанционно обучение, които ще се прилагат. До вторник, сряда те трябва да обхванат почти всички деца са очакванията на просветното министерство. От там поясниха, че целта на образованието в електронна среда е да бъдат минимизирани загубите на учебен материал и времето, в което учениците са извън класните стаи да бъде използвано за упражнения и затвърждаване на материала.


Всяко училище трябва да създаде своя организация за провеждането на дистанционното обучение, в рамките на което задачи могат да се поставят дори по електронна поща или по телефона. На учениците, които нямат компютри или интернет вкъщи ще се оказва индивидуална помощ.


Първоначално учениците ще се упражняват и ще затвърждават научения материал. Ако ваканцията за коронавируса продължи и след 29 март, се обмисля да има уроци, с които те ще придобиват нови знания.


От просветното ни министерство призоваха родителите да помогнат в процеса на дистанционното обучение, като се включат в групи с останалите родители и класните ръководители и следят, дали техните деца изпълняват поставените задачи.


Това е моментът да се случи по-бързо процесът на дигитализация в българското училище, коментира пред БНР заместник-министърът на образованието Таня Михайлова.


В момента учениците не получават отсъствия, уточни Михайлова във връзка с получени запитвания.


Учителите, които имат възможност да работят от дома си, могат да го правят дистанционно. Онези, на които се налага да бъдат в училищата, трябва да спазват общо разпоредените мерки за хигиена и предпазване от коронавируса, допълни заместник-министърът.  


Училищата, които не могат да се включат в процеса на дистанционно обучение чрез образователните платформи, имат възможност да използват други алтернативни форми с абсолютни рестрикции за физическия контакт, каза още Таня Михайлова. Там учениците ще получават указания по какво да работят у дома от хартиен носител.


Занятията по време на дистанционното обучение не повтарят седмичното разписание отпреди епидемията, поясни Михайлова.


Само няколко училища в Ямболска област имат готовност за дистанционно онлайн обучение, съобщиха от Регионалното управление на образованието. Между 5 и 8 училища, от общо 43 в областта, могат да минат на тази форма на обучение, съобщи началникът на РУО Стойко Стойков.


"Където децата не разполагат с такива устройства - компютри, лаптопи, таблети, там в училищата ще им разпечатват материали, които чрез медиаторите ще им бъдат разнасяни по домовете и по този начин ще организираме нещата".


Математическата и езиковата гимназия в Ямбол от днес могат да минат на дистанционно обучение, съобщиха още от образователното управление.


В Пазарджик се очаква около 90% от учениците да бъдат обхванати чрез дигиталното обучение. В 30-те  ела обаче в  дистанционното обучение ще могат да участват не повече от 60% от децата, затова ще се използват медиатори.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

козирог