Свързани новини

27.10.2016 13:24

Насрочената за днес среща между ЕС и Канада се отлага

Видян 1624 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 Европейският съюз и Канада се отказаха от днешната среща в Брюксел, на която трябваше да бъде подписано Всеобхватното икономическо и търговско споразумение, предаде БНР.


Срещата е отложена за неопределена дата с идеята да бъде предоставено повече време на белгийското федерално правителство да се спогоди с властите на областта Валония, които настояват за по-големи гаранции за спазване на екологичните стандарти и на правата на европейските работници и потребители.


Безпрецедентно за стандартите на европейския протокол датата 27 октомври стоеше празна в календара на Европейския съвет до късно снощи. Програмата за деня на премиера на Канада Джъстин Трюдо също не беше попълнена с пътуване до Брюксел на интернет страницата на канадското правителство, а бяха вписани само срещи в Отава.


До последно вчера председателят на Съвета Доналд Туск повтаряше, че шансове за среща на върха в четвъртък има. Форматът на подобни международни заседания включва председателите на Съвета Туск и Еврокомисията Юнкер, които от името на 28 държави в Съюза сключват договори с лидерите на трети страни.


Смисълът на събитието се очакваше да е Всеобхватното икономическо и търговско споразумение, което остава лист хартия без политически консенсус сред всички правителства от ЕС.


Заради вътрешнополитически разногласия Белгия налага вето. Снощи регионалната власт във Валония отново не свали възраженията си, а политиците обявиха, че тази сутрин подновяват кризисните преговори в 11 часа българско време. Валонците настояват за предпазна клауза в СЕТА, която да им позволи оттегляне, ако търговските им интереси бъдат накърнени в сектори като земеделието. Поставят се условия и за арбитражите за търговски спорове. Дори и белгийските политици да се обединят днес около обща позиция, тя първо отново трябва да бъде представена на посланиците на останалите 27 страни-членки, преди ЕС да може да съобщи на Канада, че е готов за сделка.


Премиерът на Канада Джъстин Трюдо трябваше да излети снощи за Брюксел, за да подпише споразумението за свободна търговия с Евросъюза. От Отава съобщиха, че пътуването му засега се отлага заради неспособността на Белгия да уреди компромис между своите региони, които блокират сделката.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

везни