Хиляди канадски предприятия могат да фалират

Свързани новини

07.02.2024 10:11

Хиляди канадски предприятия могат да банкрутират

Видян 811 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Хиляди малки предприятия в Канада са изправени пред опасността да затворят, след като правителството прекрати подкрепата от времето на пандемията миналия месец и след като лихвените проценти достигнаха връх от две десетилетия, съобщава Ройтерс.

Рязкото увеличаване на броя на фалитите, които вече са скочили с 38% през първите 11 месеца на 2023 г., ще се отрази негативно на икономическия растеж на страната, предупреждават лобистки групи и икономисти, цитирани от Ройтерс.

Предприятията, които са взели безлихвени заеми от Канадската извънредна бизнес сметка (CEBA) в размер на 60 000 канадски долара (44 676 щатски долара), които бяха предоставени по време на пандемията, трябваше да ги върнат до 18 януари. Крайният срок за погасяване вече беше отлаган няколко пъти от първоначалната му дата в края на декември 2022 г., за да се даде на малките предприятия повече време да си стъпят на краката.

Малките предприятия, които са източник на заетост за почти две трети от 12-те милиона работници в частния сектор на Канада, са критичен сегмент от икономиката на страната. Официалната статистика показва, че през 2021 г. в Канада е имало около 1,2 милиона малки предприятия, които допринасят за над една трета от БВП на страната. Канадският министър на финансите Кристия Фрийланд заяви в понеделник, че от 900 000 предприятия, които са се възползвали от правителствената подкрепа, една пета все още не са изплатили заемите си. Канадската федерация на независимите предприятия (CFIB) съобщи, че според оценките една четвърт от тях са пропуснали крайния срок.


"Има десетки хиляди, ако не и стотици хиляди предприятия, които остават жизнеспособни, но няма да могат да се справят с дълговете си", заяви пред Ройтерс президентът на CFIB Дан Кели. Според него много от дълговете могат да бъдат погасени само чрез вземане на заем с по-висок лихвен процент от банките.


CFIB изчислява, че около 225 000 от тези, които са изплатили федералния заем, са взели банков заем, за да го направят в момент на рязко покачване на лихвените проценти. Тези, които са пропуснали крайния срок, сега трябва да правят редовни плащания в продължение на две години при 5% годишен лихвен процент, за да го изплатят изцяло.

"Очакваме... увеличаване на броя на несъстоятелността през следващите около шест месеца", заяви Стивън Тап, главен икономист в Търговската камара. Независимият мозъчен тръст Conference Board of Canada прогнозира, че през първото тримесечие на тази година корпоративните печалби ще намалеят почти наполовина спрямо предходната година, тъй като компаниите са засегнати от по-високи разходи и спад в продажбите. Икономистите очакват потребителските разходи в страната на глава от населението да се понижат още повече.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

риби