Свързани новини

10.03.2020 14:45

Фандъкова стана най-дълго управлявалият кмет на София в историята

Видян 3005 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Йорданка Фандъкова, която вече е в историята като първата жена – кмет на София, подобрява на 11 март рекорда по най-дълго управление на столичния град. Досега той е на Иван Иванов, дошъл на власт след 9-юнския преврат на Кимон Георгиев през 1934 г. и отстранен с 9-септемврийския преврат на същия този „превратен“ премиер и при Царя, и при соца. Инженерът влиза в кабинета на софийския кмет на 25 юни 1934 г. И излиза 10 години, 3 месеца и 15 дни по-късно. Ако се гледа формално, точно на женския празник 8 март рекордът му щеше бъде изравнен, а на 9 март Фандъкова го задминаваше. Между месеците обаче има разлики в дължината и честността изисква да се регистрира точният брой дни по години, така че рекордът беше изравнен на 10 март. И на 11 март вече Фандъкова се записва в историята като най-дълго управлявалият кмет на София. Тя се закле на 23 ноември 2009 г.


По нейния път върви и Бойко Борисов, който при нов мандат – редовните избори за парламент се очакват през февруари – март догодина, ще надмине министър-председателския рекорд на Станко Тодоров (10 години без 21 дни). Напомняме, че генералът е втори във вечната ранглиста на България, след като преди седмици изпревари предшественика му Тодор Живков (1962-1971), на когото по ирония на съдбата сегашният премиер е бил бодигард.


Детайл, който историците отбелязват е, че Станко Тодоров е начело на Министерския съвет без прекъсване, докато Бойко Борисов доближава рекорда му с пауза от 3 служебни кабинета и 1 на Орешарски с общ срок почти 2 години.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 10.03.2020 17:14

    Председателят на Националния оперативен кризисен щаб генерал-майор Венцислав Мутафчийски, когото във ВМА наричат още "Плазмодия", на брифинг в Министерския съвет е показал лично защитно средство за защита на дихателната система, създадено от Aрмани специално за Барбос Ганиос: https://afera.bg/wp-content/uploads/2020/03/KORONA43-602x452.jpg

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

телец