13.07.2017 16:51

Фандъкова предлага промени срещу високите сгради

Видян 1340 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Готови сме с предложенията за законови промени, с които да бъде ограничена максималната височина на сградите в София, заяви кметът на Столичната община Йорданка Фандъкова в студиото на Денят започва по БНТ.  


Сред промените присъства предложението в смесените многофункционални зони, в които сега няма лимит на височината на новите сгради, тя да бъде ограничена до 75 метра, колкото са най-високите съществуващи блокове, а в комплексните градски центрове идеята е да могат да се правят сгради с височина до 125 метра.
В закона са обособени и няколко зони за по-високо строителство, като тяхното местоположение ще бъде обект на дискусии, каза още Фандъкова. Тя допълни, че вече е имала срещи с депутати и общински съветници в търсене на подкрепа на промените в закона, който в най-скоро време ще бъде пуснат за обществено обсъждане.
Всичко е насочено да има инвестиции, а в същото време градът да бъде подреден, каза тя и допълни, че общината планира застрояването да бъде ограничено до 50% от общия устройствен план.
В отговор на въпрос за гражданските протести срещу няколко емблематични строежа на небостъргачи кметът каза, че общината прави всичко възможно да не допусне строителството на висока сгради в квартал Стрелбище, например.
„Заложено е да бъде зелена площ. Съдът обаче задължи главния архитект да даде разрешително за строеж. И сегашният, и предишният архитект не се съобразиха и им се налагат ежемесечни глоби”, допълни тя и уточни, че Столичната община не е над закона, но в някои ситуации се търсят целесъобразни решения.
Промените в закона трябва да спрат и практиката ъглови имоти да бъдат застроявани над параметрите на Общия устройствен план.








Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

лъв