Очаква се БВП на Германия да се свие с 0,5% през тази година, тъй като най-голямата икономика в ЕС продължава да се бори с енергийната криза и по-високите лихвени проценти

Свързани новини

01.10.2023 07:09

Брутният вътрешен продукт на Германия ще се свие с 0,5% през тази година: IMK

Видян 8323 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Очаква се БВП на Германия да се свие с 0,5% през тази година, тъй като най-голямата икономика в ЕС продължава да се бори с енергийната криза и по-високите лихвени проценти, съобщи институтът IMK.

Прогнозата на IMK за 0,7% ръст на БВП за 2024 г. също е значително по-песимистична от пролетната прогноза за 1,2%. Други германски икономически институти, като Ifo, очакват ръст на БВП от 1,4% за 2024 г.

"Германската икономика, отслабена от сътресенията в цените на енергията, няма да се раздвижи истински през следващите месеци, тъй като високите лихвени проценти и потиснатата световна икономика натискат спирачките", заявяват от IMK.

В доклада се прогнозира, че частното потребление ще се възстанови от края на третото тримесечие поради намаляващата инфлация и по-силното увеличение на заплатите. "Това положително развитие идва толкова късно, че може само донякъде да смекчи рецесията през 2023 г. като цяло, а не да я предотврати", отбеляза ИМК.


През първото тримесечие на годината Германия официално изпадна в техническа рецесия, тъй като растежът на БВП беше ревизиран от нула на -0,3%. Миналата седмица Бундесбанк обяви, че икономиката вероятно ще се свие през това тримесечие благодарение на забавеното частно потребление и нарастващата слабост на промишлеността.

Главният изпълнителен директор на Дойче банк Кристиан Севинг по-рано предупреди, че Германия отново може да бъде наречена "болният човек на Европа", ако структурните икономически проблеми не бъдат решени незабавно.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 01.10.2023 10:06

    С един идиот начело, проповядващ и прокарващ Зануляването на света, това са резултатите. За жалост ще става пще по-зле. Махнете си розовите очила.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

козирог