Свързани новини

30.04.2019 09:26

9 фирми за бързи кредити продължават да нарушават законите

Видян 2689 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

9 фирми за бързи кредити продължават да нарушават законите и затова Комисията за защита на потребителите е започнала колективни дела срещу тях, съобщава БНТ.


Димитър Маргаритов, председател за Комисия за защита на потребителите: Най-честите нарушения на фирмите за бързи кредити са въвеждане на допълни такси, спестяване на важни условия по кредита, заблуждаваща реклама и налагане на ограничения. Според данните на Комисията за защита на потребителите, хората масово са принуждавани да плащат повече отколкото разрешава законът.


    Димитър Маргаритов: От 2014 г. законодателството е доста рестриктивно и то не допуска сумата, която връщате по един такъв кредит да бъде повече от 50% върху главницата на годишна база като разход.


За нарушение се счита и искането да бъде плащана лихва за целия период дори при предсрочно погасяване на заема. За последната година търсенето на бързи кредити се е увеличило с 12%, в същото време обаче намаляват необслужваните заеми, отчитат от комисията.


    Димитър Маргаритов: Съветът ми е да не се хвърляме на първата оферта изкушени от това, че има в рекламата някакъв нулев процент, който участва в рекламата, но не е съвсем ясно дали важи за целия период на кредита и на неговото издължаване.


Първо, потребителите трябва да сравняват оферти, второ да изискват т.нар. европейски стандартен формуляр, който съдържа всички финансови данни за кредита и трето при съмнения за нарушения веднага да сигнализират Комисията.


Глобите, които налага Комисията са до 30 000 лева за първо извършено нарушение и до 50 000 при повторно. Хората, които имат проблеми и с потребителски кредити от банки, също могат да се обръщат към Комисията.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.